Tytuł sugeruje, że kiedyś pojawią się też jasne 🙂

Te ciastka są dość mocno kawowe i mocno kakaowe. Kawa i kakao to bardzo dobrana para. Warto pamiętać, że oba te składniki potrzebują sporo cukru dla równowagi. No, chyba że ktoś lubi ciastka wytrawne.

W tym przepisie ciastka są „mięsiste”, delikatne w środku i popękane na wierzchu. Idealne do kawy lub do kubka mleka.

Jeżeli lubisz takie wypieki, to zajrzyj też do przepisów na ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady, baci di dama, ciasteczka Franklina, ciasteczka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe, chocolate chip cookies, brazylijskie ciasteczka kawowe.

Ciastka kawowe ciemne

Ciastka kawowe ciemne

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko
  • 250 g mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • łyżeczka kawy
  • duża szczypta soli

Masło z cukrem i cukrem waniliowym miksuj przez 5 minut, aż powstanie jasna jednolita masa. Dodaj jajko i miksuj przez 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na małych obrotach, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane. Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta, formuj z nich kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą silikonową i lekko spłaszczaj. Piecz w 175°C przez 11 minut.

Ciastka kawowe ciemne 1

Ciastka kawowe ciemne 0

 

Tagi: , , , , , ,