Zielony kolor przywołuje wiosnę, prawda? 😉
Zupa z zielonych warzyw daje siłę na przetrwanie końcówki zimy. Na tym etapie potrzebujemy wzmocnienia, witamin i chlorofilu z zielonych roślin. Dlatego gorąco polecam przygotowanie prostej zupy z mnóstwa zielonych składników. Nie tylko warzyw, ale również ziół, dzięki którym zupa nabierze zdecydowanego smaku.
Zupa z zielonych warzyw
- pół główki brokułu
- 1,5 szkl zielonego groszku mrożonego
- pęczek zielonych szparagów – jeśli nie masz, pomiń
- 2 garście liści szpinaku
- kilka cm zielonej części pora
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka pasty bulionowej
- odrobina pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki bazylii
- ew. sól, pieprz
Do podania:
- listki świeżej bazylii
Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pokrojonego w plastry pora, posyp odrobiną soli. Duś na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie brokuł podziel na różyczki, a szparagi przekrój oddzielając główki od łodyżek.
Wlej 1 litr wrzącej wody, dodaj pastę bulionową oraz groszek i gotuj przez 10 minut. Dodaj szpinak, brokuł, łodygi szparagów, pieprz kajeński, lubczyk oraz bazylię i gotuj jeszcze przez 6 minut. Pod koniec gotowania dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Główki szparagów z czosnkiem podsmaż na 2 łyżkach oliwy na średnim ogniu, przez 4 minuty, często mieszając. Oprósz odrobiną soli.
Ugotowaną zupę zmiksuj. Możesz wcześniej odłożyć kawałki warzyw, których użyjesz do podania zupy.
Do talerza wlej zupę, na wierzchu ułóż smażone szparagi z czosnkiem oraz inne warzywa i listki świeżej bazylii.
Tagi: bazylia, brokuły, dla zdrowia, groszek, lubczyk, pasta bulionowa, por, szparagi, szpinak
Zostaw komentarz