Tego typu zupa wydaje mi się teraz zwykłą, codzienną, ale jeszcze 2-3 lata temu uznałabym ją za potrawę na wyjątkowe okazje. Od kiedy kupuję i piekę dynię prawie co tydzień, potrawy z użyciem pieczonej dyni są banalnie łatwe do wykonania. Tym razem zmiksowałam dynię z kilkoma wyrazistymi w smaku podsmażonymi warzywami i przyprawami. Warto podjąć ten niewielki wysiłek aby otrzymać wspaniałą zupę krem.
A może masz chęć przejrzeć inne moje zupy z dyni? Znajdziesz tutaj wersje delikatne i pikantne oraz wersje smakowe do wyboru: z kurkami, z cynamonem, z pomarańczą, z porem oraz z kluseczkami maślanymi.
Zupa z pieczonej dyni
- pół kg dyni
- cebula
- czosnek
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- ćwierć łyżeczki curry
- mała puszka mleka kokosowego
- miód do smaku
- oliwa
- sól, pieprz
Pieczona dynia. Na blachę wlej trochę oliwy, dodaj pokrojoną na kawałki dynię bez pestek i farfocli. Nie musisz dyni obierać. Skrop ją oliwą, posyp solą. Piecz w 200°C przez 40 minut.
Pozostałe składniki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Do malaksera włóż dynię (wcześniej obierz, jeśli piekła się ze skórką), cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe i pozostałe składniki zupy. Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj i dopraw jeśli trzeba solą, pieprzem i miodem.
Nakładaj na talerze i skrop oliwą.
Tagi: cebula, curry, czosnek, dynia, miód, mleko kokosowe, papryka słodka, pieprz kajeński
Zostaw komentarz