Ta zupa jest bardzo sycąca i kojąca. Lubię zupy kremy, bo są takie aksamitne w smaku. A ciecierzyca sama w sobie jest przepyszna 🙂 Autorem przepisu jest Jamie Oliver.
Zupa z ciecierzycy
- 20 dkg ciecierzycy – namoczona przez noc
- ziemniak
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 l bulionu warzywnego
- parmezan
- oliwa
- sól (najlepiej morska), pieprz
Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i ugotuj z ciecierzycą do miękkości. Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekanego pora i czosnek i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Por ma się zeszklić, ale nie przypiec. Dodaj ugotowaną ciecierzycę z ziemniakiem (bez wody), zalej bulionem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Połowę zupy zmiksuj i wlej z powrotem do garnka. Przed podaniem wymieszaj ze świeżo startym parmezanem. Na talerzach polej zupę paroma kroplami oliwy, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Tagi: bulion, ciecierzyca, czosnek, parmezan, por
[…] ciecierzycę. Zimą pasują mi zupy kremy z jej udziałem. Zamieściłam tu już kiedyś przepis na Zupę z ciecierzycy, bardzo rozgrzewającą. Dziś zdecydowałam się zrobić falafel. Są to niewielkie kuleczki z […]