Bardzo prosta i zwyczajna zupa. Bez kombinowania, taka robiona pod dzieci. Lekka, bo na samych warzywach. Można podkręcić jej smak śmietanką kremówką, wtedy będzie bardziej sycąca.

Pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

  • 300 g pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. śmietana do sup lub kremówka

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i przekrój. Dolej 700 ml wody, zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.

W tym czasie obierz pieczarki i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, posól, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu.

Do wywaru warzywnego dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotuj i dalej gotuj przez kolejne 15 minut. Dodaj podsmażone pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

Jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, to dodaj do niej śmietanę.

Pieczarkowa

Tagi: ,