Bardzo lekka, wiosenna zupa. Doskonała na upał i nie tylko. Warzywa duszone na maśle smakują tu – jak zwykle – wspaniale!
Wpis bierze udział w akcji Sezon na szparagi i Dieta przyszłej mamy.
Zupa krem z zielonych szparagów i marchwi
- pęczek zielonych szparagów (ja użyłam bez główek)
- marchewka
- cebula
- 4 łyżki masła
- litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- sól, pieprz
- ew. oliwa truflowa
Warzywa obierz, pokrój dość drobno. Na patelnię połóż masło i warzywa. Przykryj. Zeszklij warzywa przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dolej wywar, dodaj przyprawy. Podgrzaną zupę zmiksuj w malakserze. Podaj z kromką chleba razowego.
Tagi: bulion, cebula, marchewka, oliwa truflowa, szparagi
Zostaw komentarz