Delikatna zupa na lato. Szparagi są pyszne same w sobie. Podduszone na maśle – najlepsze 🙂 Kalarepka dodaje lekkości tej zupie.
Wpis bierze udział w akcji: Letni Festiwal Zupy i Dieta przyszłej mamy.
Zupa krem z białych szparagów i kalarepki
- pęczek białych szparagów
- mała cebula
- kalarepka
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól, biały pieprz
Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce, obierz. Cebulę i kalarepkę obierz i pokrój. Warzywa duś na oliwie z masłem przez 15 minut. Zalej wrzątkiem (około 3 szkl). Dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj 10 minut. Lekko przestudź i zmiksuj.
Tagi: biały pieprz, kalarepka, szparagi
Dziś szukałem przepisu na szparagi. Znalazłem ten, zrobiłem i jestem wniebowzięty! Pycha! Zapraszam do siebie. : )
No to bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał 🙂 Mi też takie szparagowe zupy bardzo odpowiadają.
nie pamiętam czy już o tym pisałam, ale lubię robić zupy w konkretnych kolorach mojemu Dzieciowi.
zupa biała również była, ale bez szparagów – zrobiłam tak, że ugotowałam pokawałkowane 2 pietruszki, pół średniej wielkości selera, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku i 2 spore ziemniaki. nie na mięsie (bo wywary na mięsie uczulają ponoć, a ja i Potwór alergiki straszne jesteśmy). ugotowane warzywa należy następnie zmiksować i zmieszać z wodą, w której się gotowały.
doprawiałam solą, pieprzem i śmietaną, na talerzach sypnęłam natką pietruszki. prosta rzecz, a Potwór jadł jak wariat 😉
Gosiaczku, my też jesteśmy alergiczne i na wiele rzeczy musimy uważać, więc rozumiem o co chodzi. Na szczęście po obróbce termicznej prawie wszystko jest dla nas dozwolone 🙂
Jak sypnęłaś natką, to zupa przestała być już biała 😉 Dobrze, że Potwór się nie połapał 😀
Jeśli chcesz, żeby ten opis Twojego gotowania brał udział w konkursie, to napisz w komentarzach do wpisu konkursowego, że przygotowałaś tą zupę i że opis jest tutaj.