Kolejny świetny przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorra. To niesamowite, że z kilku prostych składników powstaje coś tak pysznego! Aksamitny smak kremu z pomidorów i śmietany jest delikatnie zaostrzony smakiem zeszklonej cebuli i czosnku. A co jakiś czas napotkana zimna kulka mozzarelli stanowi bardzo miły kontrast.
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.



Pomidorowa z mozzarellą

  • 2 Bulionetki wołowe Knorr lub litr bulionu
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 22%
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • opakowanie mozzarelli w kulkach

W litrze gorącej wody rozpuść dwie Bulionetki. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i duś jeszcze przez 3 minuty. Dodaj bulion i zmiksuj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zupę podawaj posypaną listkami bazylii i z kulkami mozzarelli.

Tagi: , , , , , ,