Kolejny świetny przepis Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorra. To niesamowite, że z kilku prostych składników powstaje coś tak pysznego! Aksamitny smak kremu z pomidorów i śmietany jest delikatnie zaostrzony smakiem zeszklonej cebuli i czosnku. A co jakiś czas napotkana zimna kulka mozzarelli stanowi bardzo miły kontrast.
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.
- 2 Bulionetki wołowe Knorr lub litr bulionu
- 2 puszki pomidorów pelati
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 22%
- 50 ml oliwy z oliwek
- opakowanie mozzarelli w kulkach
W litrze gorącej wody rozpuść dwie Bulionetki. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i duś jeszcze przez 3 minuty. Dodaj bulion i zmiksuj całość. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zupę podawaj posypaną listkami bazylii i z kulkami mozzarelli.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, Bulionetka, cebula, czosnek, mozzarella, pomidory, Wielkanoc
Zostaw komentarz