To jedno z prostszych zimowych rozwiązań w naszym domu. Krupnik nasyci i rozgrzeje. W naszej wersji jest dość lekki, bo gotowany na chudym mięsie. Korzystam z przepisu mojej Mamy, bo taką wersję uwielbiają nasze dzieci.

Krupnik

Krupnik

  • 200-300 g schabu z kością lub łopatki
  • ew. skrzydełko z kurczaka
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej średniej
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ew. liść kapusty, kawałek pora, plaster selera
  • liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • sól, pieprz mielony
  • do posypania: natka pietruszki lub koperek

Mięso umyj, włóż do garnka i dolej 2 litry wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny.

Dodaj płaską łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, obraną marchewkę i pietruszkę. Następnie dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, zagotuj i dodaj kaszę. Gotuj jeszcze przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka.

Pod koniec gotowania spróbuj i – jeśli trzeba – dopraw solą i pieprzem mielonym. Przed podaniem marchewkę i pietruszkę można pokroić na plasterki.

Zupę na talerzach można posypać natką pietruszki lub koperkiem.

Krupnik

Tagi: , , , , , , , ,