Prosta, wiosenna zupa. Bardzo smaczna, pełna witamin.
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.
Krem z zielonych warzyw
- pół brokułu
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 200 g zielonego groszku mrożonego
- świeży ogórek wąż
- pół Bulionetki Drobiowej Knorr
- kilka łyżek śmietany
- ew.groszek ptysiowy
Brokuł, seler i groszek ugotuj do miękkości w 1 – 1,5 l wody z Bulionetką. Dodaj pokrojonego ogórka i zmiksuj zupę. Podawaj z kleksem śmietany.
Tagi: brokuły, Bulionetka, groszek, ogórek, seler naciowy
ten przepis natchnął mnie do czegoś podobnego – kremu z białych warzyw. ponieważ mój m jest daleko i do sklepu muszę zasuwać minimum 4 km, nie chciało mi sie robić zakupów. do gara wrzuciłam zatem to co znalazłam w domu – 2 pory, duży seler, dużą pietruszkę, 2 cebule, 2 ząbki czosnku. Zmiękłe zmiksowałam, dodałam bulionetkę, dużo natki pietruszki (celowo) i dość dużo pieprzu (niechcący, ale efekt – powalający, na plus). Polecam gorąco – robi się szybciutko, kalorii tyle co kot napłakał a najeść się tym można fest 🙂
Olu – dziękuję za inspirację 🙂
Pomysł na białą zupę bardzo mi się podoba. Aktualnie chętnie pochłonę wszystko, co warzywne 🙂