Valpolicella Tenuta Valleselle 2016Sięgając po to wino chciałem przypomnieć sobie nasze wakacje we Włoszech. Ten 2-tygodniowy okres, który spędziliśmy całą piątką. Niesamowite wakacje. Wspólnie mogliśmy cieszyć się słońcem, włoską kuchnią (i winem 😉 ), widoczkami, włoskim luzem, siestą itp. Siła by wymieniać dalej 🙂

W każdym razie mentalnie przeniosłem się do regionu Veneto, w którym to spędziliśmy pierwszy tydzień wyjazdu. Można o nim szeroko przeczytać (i wiele zobaczyć na zdjęciach) TUTAJ

To otrzymane od M&P Alkohole i Wina Świata wino, spędza 4 miesiące w beczce dębowej. Kupaż trzech szczepów: 80% corvina, 15% rondinella i 5% szczepu molinara

W kieliszku intensywny rubin o aromatach wiśni wspartej porzeczką i aromatami ziemistymi. Usta z taniną na średnim i równym poziomie. Wino jest lekkie, o dobrej równowadze i mocno owocowe

Sprawdzi się pite solo, natomiast kulinarnie połączyłbym z mięsem w niezbyt wyszukanych i zawiesistych sosach oraz z pastą na bazie pomidorów. I ja, chcąc poczuć się jak we Włoszech, połączyłem je właśnie z pastą bolońską. Dobry ruch!

Tagi: ,