Spis treści:
Ogólne informacje o podawaniu wina i łączeniu go z potrawami
Szczepy winogron i ich aromaty
Potrawy na mojej stronie, do których Janek zaproponował wino
Wino – tutaj zaczyna się wędrówka po ścieżkach smaków
Przewodnik ten skierowany jest do osób, które nie posiadają większej wiedzy o winach a które chciałyby udanie dobrać wino do potrawy lub potrawę do posiadanego wina.
Dla coraz większej liczby osób danie obiadowe (lub deser) nieodzownie łączy się w winem. Napój ten jest coraz bardziej popularnym trunkiem w naszym kraju. Są również pewne dania (dziczyzna, drób czy ryby), do których wino wydaje się najodpowiedniejszym dodatkiem – dużo lepszym i smaczniejszym niż np. piwo, o cięższych trunkach nie wspominając. Są oczywiście dania, które lepiej harmonizują się z piwem, ale do wystawnego obiadu, na który zaproszeni są ważni dla nas goście, piwa raczej się nie poda…
Jednym słowem: wino może nadać charakteru podawanej potrawie i jest w stanie podnieść rangę posiłku
***
O winie, jego smaku i jakości, decyduje kilka czynników: winorośl, podłoże (gleba), klimat i oczywiście człowiek (winiarz)
W naszym przewodniku skupimy się na czynniku ludzkim. Nie mamy bowiem wpływu ani na podłoże ani na klimat
Przy podawaniu wina należałoby kierować się kilkoma zasadami:
– wina białe podaje się przed winami czerwonymi
– wytrawne podaje się przed słodkimi
– gorsze jakościowo przed lepszymi
Traktując już o samych daniach, należałoby się kierować zasadami:
– dania lekkie lubią lekkie wina
– analogicznie: dania ciężkie lubią ciężkie wina
– dania słodkie to słodkie wina
Tyle wskazówek kulinarnych, które można zaliczyć do ogólnych. Do kilku intrygujących, ale równie przydatnych, można zaliczyć również i takie:
– w upalne dni lepsze są wina białe i różowe niż wina czerwone
– chłodne dni preferują wina czerwone
– dania charakterystyczne dla danych regionów lubią wina z ich regionów
***
Dobierając wino do konkretnego dania, warto kierować się zasadą podobieństwa lub zupełnego przeciwieństwa
Wino ma również swoich „wrogów”:
– ocet, tu zaliczyć można np. warzywa i owoce konserwowe (np. ogórki), śledzie w occie, ocet winny i typu balsamico
– majonez, jajka czy nawet zupy (jak wino, to podawać je do głównego dania a nie do wspomnianej zupy)
– sos sałatkowy może skutecznie „zabić” smak wina. Jeśli podawać wino, to w tym przypadku najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wino białe (najlepiej stołowe)
c.d.n.
Janek
[…] HomeWino […]
[…] HomeWino […]
[…] HomeWino […]
[…] Wino […]
[…] został uznany przez grono znajomych za znawcę. Dziś jego porady możecie poczytać chociażby TUTAJ, na blogu jego […]