Zapraszam dziś na garść  informacji o łączeniu wina z potrawami.

Byliśmy z Jankiem na świetnej degustacji win z Domu Wina, poprowadzonej przez Wojciecha Giebutę, w czasie której nie tylko poznaliśmy kilka interesujących win, ale i dowiedzieliśmy się trochę o łączeniu win z potrawami. Jak wiecie jest to temat, który nas bardzo interesuje i który staramy się przybliżać Czytelnikom tego bloga 🙂

Noc Wina Chile

Kupuj wino po jabłku, sprzedawaj po serze

Usłyszeliśmy ciekawą zasadę dotyczącą oceny wina po spróbowaniu różnych potraw. Okazuje się, że jeśli chcecie wyczuć wszystkie aromaty w winie, to dobrze jest wcześniej zjeść kawałek jabłka. Oczyści nam ono smak po wcześniejszych potrawach i winach oraz wyostrzy odbieranie wszelkich smaków i aromatów.
Tymczasem sery sprawiają, że wino łagodnieje. Nawet, jeśli nasi goście nie lubią wina wytrawnego, to po serach będą w stanie je zaakceptować.

Bardzo trudno jest łączyć wino z potrawami kwaśnymi

Nawet najbogatsze w smaki wino staje się płaskie, jeśli wcześniej ugryziemy kawałek cytryny. Dlatego potrawy, do których planujemy podać wino, nie powinny być bardzo kwaśne. Należy unikać octu spirytusowego i zastępować go niewielką ilością octu balsamicznego, winnego lub paroma kroplami cytryny.

Taniny w winie i sól w potrawach

Jeżeli chcemy sprawdzić, czy taniny w winie są młode czy dojrzałe, to warto wykonać test soli. Na dłoń trzeba sobie nasypać odrobinę soli (jak do tequili), zjeść sól i wypić łyk wina. Jeżeli taniny były dojrzałe, to po soli nie wyczujemy ich.
Dlatego taniczne wina warto podawać z daniami słonymi, na przykład mięsami.

Chciałam Wam pokazać trochę atmosfery, jaka panowała na tym spotkaniu. Otrzymaliśmy dużo wiedzy i wypiliśmy sporo wina 😉 Jednocześnie warsztaty poprowadzone były swobodnie i na wesoło. Sami zobaczcie.

Przytaczam tu rymowankę z filmu:
Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina;
zaś pod krowy, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze;
a szampana – wie to kiep – dobry w trakcie, po i przed.

I tak, jak pan Wojciech wyjaśnił, jest to bardzo ogólna reguła, która w niektórych przypadkach zupełnie się nie sprawdza. Wino należy dobrać nie tylko do rodzaju mięsa, ale również do sposobu jego obróbki oraz do sosów i dodatków do potrawy. Zdarza się, że bardzo delikatne białe mięso, po grillowaniu i polaniu sosem grzybowym, będzie wymagało wina czerwonego. Oznacza to, że dobrze jest nie kończyć swojej wiedzy o łączeniu win z potrawami, tylko na tym wierszu. Warto pójść dalej, a my postaramy się Wam w tym pomóc 🙂

Po więcej informacji o winie i dobieraniu win do potraw zapraszamy do naszego działu Wino.

Tagi: ,