Proponuję dwa rodzaje sosów oraz pokrojone truskawki jako dodatek do naleśników. Jest to doskonała przekąska, a nawet obiad w gorący dzień. Sosy truskawkowe mogą być albo intensywnie truskawkowe albo złagodzone śmietanką. Jeśli zrobicie oba sosy, to danie będzie bardziej kolorowe i zachęci dzieci do tworzenia własnych kompozycji.
Sos truskawkowy
Sos I:
- truskawki
- ew. cukier trzcinowy do smaku
Sos II:
- truskawki
- śmietanka 30-36%
- ew. cukier trzcinowy do smaku
Krojone truskawki:
- truskawki
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
Truskawki umyj, odetnij szypułki.
Sosy. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach.
Krojone truskawki. Owoce pokrój na ćwiartki lub plastry. Posyp niewielką ilością cukru, wymieszaj i odstaw, aby truskawki puściły sok. Przed podaniem znowu zamieszaj.
Tagi: cukier trzcinowy, dla dzieci, śmietanka, truskawki
u nas dzisiaj tez nalesniki, dla mnie z truskawkami, dla chlopakow z Nutella.
Z Nutellą moje dziewczyny na pewno by zjadły 🙂 Ostatnio mocno dozuję im tą przyjemność 😉
nastepnym razem niech przyjda do nas na obiad, ja nie bede im dozowac Nutelli 😉
W takim razie jesteś Najlepszą Ciocią na Świecie 🙂
Wszystkie pyszne 🙂
Evi, też tak uważam. Brałam wszystkiego po trochę 🙂