Proponuję dwa rodzaje sosów oraz pokrojone truskawki jako dodatek do naleśników. Jest to doskonała przekąska, a nawet obiad w gorący dzień. Sosy truskawkowe mogą być albo intensywnie truskawkowe albo złagodzone śmietanką. Jeśli zrobicie oba sosy, to danie będzie bardziej kolorowe i zachęci dzieci do tworzenia własnych kompozycji.

Sosy truskawkowe do naleśników

Sos truskawkowy

Sos I:

  • truskawki
  • ew. cukier trzcinowy do smaku

Sos II:

  • truskawki
  • śmietanka 30-36%
  • ew. cukier trzcinowy do smaku

Krojone truskawki:

  • truskawki
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

Truskawki umyj, odetnij szypułki.

Sosy. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach.

Krojone truskawki. Owoce pokrój na ćwiartki lub plastry. Posyp niewielką ilością cukru, wymieszaj i odstaw, aby truskawki puściły sok. Przed podaniem znowu zamieszaj.

Naleśniki z truskawkami 0

Naleśniki z truskawkami

Tagi: , , ,