Wydarzyła się dziwna historia. Nikt nie wie skąd u Łucji ten pomysł. Po prostu któregoś dnia opowiedziała Cioci, że potrzebuje jej róż, żeby zrobić pyszny dżem i zaczęła zbierać płatki, które zaczynały już opadać. Za namową mojej 5-latki dowiedziałam się jak prosto robi się konfiturę z róży i jak wspaniale ona smakuje!

Zrobiłyśmy minimalną ilość z resztek, jakie znalazłyśmy na krzaku, czyli z 14 gramów płatków. W przepisie podaję proporcje oryginalne.

Przepis znalazłam u Klaudyny.

Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

  • 250 g płatków róży jadalnej
  • 1 kg cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 1/2 litra wody

Z płatków róży możesz oderwać same jasne końce, które mogą nadać goryczki konfiturze. Przeglądałam różne przepisy w internecie i wychodzi na to, że praktyce nikt tego nie robi, więc ja również nie usuwałam. Moja konfitura na pewno nie była gorzka. Raczej bardzo słodka z powodu dużej ilości dodanego cukru.

Płatki włóż do miski, posyp kwaskiem cytrynowym i zgniataj palcami, aż płatki puszczą sok. Najlepiej do tego zadania zatrudnić dzieci. Różę przełóż do słoika, przykryj pokrywką, ale nie zakręcaj. Odstaw na całą noc.
Kolejnego dnia zagotuj wodę z cukrem – powstanie rzadki syrop. Dodaj płatki i gotuj aż staną się przezroczyste. Gotowałam koło 7 minut.
Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć dokładnie.
Wytworzonego soku możesz używać do herbaty. Konfitura podobno świetnie nadaje się do nadziewania pączków, ale jeszcze tego nie sprawdziłam.
Konfitura z płatków róży 1Konfitura z płatków róży 2Konfitura z płatków róży 3Konfitura z płatków róży 5Konfitura z płatków róży 4Konfitura z płatków róży 6
Konfitura z płatków róży 0
Tagi: , ,