W najbliższym czasie chciałabym pokazać Wam w jaki sposób można się dobrze bawić na przyjęciu we własnym domu 😉 Otrzymałam do przetestowania dwa urządzenia ułatwiające zorganizowanie przyjęcia w domu i wprowadzające fajny klimat w czasie posiłku. Są to raclette i fondue marki Severin.

Raclette i fondue Severin

Testy już rozpoczęłam i na razie rzeczywiście bardzo dobrze się bawię. Mało tego, cała moja rodzina jest zachwycona. Mamy teraz bardzo smaczne obiady i kolacje, o tak różnorodnych smakach, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Na dobry początek chciałabym przedstawić Wam raclette w wersji podstawowej. Ta potrawa pochodzi ze Szwajcarii, w której kiedyś pasterze wpadli na pomysł, aby wyschnięty ser opiekać nad płomieniem, a potem zdrapywać nożem to, co się roztopiło i polewać upieczone w ognisku ziemniaki. Współczesna wersja tego dania daje podobny efekt, ale osiągnięty za pomocą urządzenia, które możesz postawić na stole w salonie 🙂

Zapraszam Was też na stronę fanów Severin Polska na Facebooku, gdzie będzie okazja do wygrania zestawów do raclette i fondue. No i zachęcam do sprawdzenia które z tych urządzeń bardziej do Was pasuje. Okazało się, że ja mam rozdarte serce między obie te formy spędzania czasu przy stole z bliskimi, ale odrobinę mocniej skłaniam się ku raclette 🙂 Z obserwacji własnych mogę tylko potwierdzić, że wynik testu zgadza się z rzeczywistością.

Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.

Proponujemy wino: my piliśmy Pinot Nero; pasują tu również Pinot Grigio o lekkim cytrynowym zabarwieniu oraz Chardonnay; ważne aby był to delikatny aromat i aby wino nie przyćmiło sera.

Raclette tradycyjny

Raclette tradycyjny

  • pół kg ziemniaków
  • 150 g sera gomser lub „raclette”
  • korniszony

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj „w mundurkach” do miękkości, czyli około 20 minut od momentu zagotowania wody. Ser pokrój na plastry grubości 3 mm. Na talerzu ułóż pokrojonego ziemniaka (ja obrałam, ale nie jest to konieczne). Na patelence raclette ułóż ser i podgrzewaj w urządzeniu, aż ser się roztopi. Przelej ser na ziemniaka, obok ułóż ogórki.

SEVERIN logo

Artykuł komercyjny
Tagi: , , ,