Śledzie w śmietanie zawsze ujmują mnie swoją delikatnością. Z dwóch tak różnych smaków powstaje świetne połączenie. Cebula zaostrza smak. Jabłka dodają soczystości.
Zobacz też Śledzie w oliwie, z jabłkami.
Śledzie w śmietanie, z jabłkami
- 2 płaty śledziowe solone lub marynowane
- szkl mleka
- pół cebuli
- jabłko
- 200 ml śmietany
- szczypta pieprzu
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
Śledzia namocz przez kilka godzin w mleku. Odsącz i pokrój na kawałki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz pieprzu czerwonego. Pozostały pieprz rozgnieć bokiem dużego noże lub posiekaj i posyp sałatkę na wierzchu.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cebula, czerwony pieprz, jabłka, mleko, śledzie, śmietana
[…] Zobacz też Śledzie w śmietanie, z jabłkami. […]
uwielbiam takie śledzie …ja robie z marynowanych, a najlepsze są na drugi dzień:)pozdrawiam
Jolu, ja też wolę z marynowanych. A moje śledzie przegryzały się tylko kilka godzin i drugiego dnia nie doczekały 😉
Uwielbiam takie śledziki:)
Wiosenko, ja też od nie dawna 🙂
Śledziowy raj dzisiaj u Ciebie:)
Aniu, rzeczywiście, tak mi wyszło.
Ja dodaje jeszcze tartego ogórka, a pozostałe składniki takie jak u Ciebie. Pyszna jest ta sałatka. A czerwony pieprz pięknie się akcentuje na bieli śmietany.
Jolu, ogórek kiszony też by mi tu pasował 🙂
mmmm, mniam, mniam, ryb nie znosze, ale sledzika bardzo chetnie 😉
Tanroth, a ja przez wiele lat miałam odwrotnie: ryby ok, ale śledź fuj 🙂