Kiedy mama biega po kuchni lub po całym domu w amoku przedświątecznym, dzieci muszą się nakarmić same 😉

Klara była głodna i wymarzyły jej się racuchy drożdżowe z jabłkami. Świetny pomysł, bo i ja miałam na takie danie ochotę. Puszyste ciasto drożdżowe smażone na patelni jest pyszne. Do środka Klara dodała jabłka, a ciasto doprawiła i cynamonem i cukrem waniliowym, bo dzieci lubią dodawać wszystko, co im smakuje 🙂

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

  • szkl mleka
  • torebka drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki cynamonu lub łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • duże jabłko lub dwa średnie

Mleko podgrzej do temperatury około 37 stopni. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj cukier, drożdże i zmiksuj. Dodaj jajko, żółtko i cynamon lub cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, sól i zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około pół godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.

Na dużą patelnię wlej olej do wysokości 2-3 mm. Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Smaż na średnim ogniu z obu stron, niezbyt długo, aby powierzchnia placuszków nie spaliła się. Jeśli trzeba, w trakcie dolej oleju.

Racuszki z jabłkami 1Racuszki z jabłkami 2

Racuszki z jabłkami 3

Racuszki z jabłkami 4

Tagi: , , ,