Karmelizowane owoce nabierają wyrazistego smaku. Bardzo łatwo i szybko można je przygotować, więc czemu by nie spróbować? 🙂
Posmażona na dużym ogniu nektarynka polana miodem potrzebuje wyraźnego kontrastu, na przykład jogurtu naturalnego, najlepiej bałkańskiego, aby można go było ładnie ułożyć w pucharku. Do tej przekąski dołożyłam kaszę jaglaną, bo uwielbiam ją na śniadania, szczególnie w wersji na słodko.
Karmelizowana nektarynka na śniadanie
[porcja dla dwóch osób]
- pół szkl kaszy jaglanej
- ćwierć łyżeczki soli
- nektarynka
- łyżka miodu
- łyżka oliwy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- świeże owoce do przyozdobienia w pucharku
Kasza. Kaszę i sól wsyp do garnka, zalej 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, zagotuj, zamieszaj przy dnie i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw kaszę, aby wchłonęła resztę wody.
Nektarynka. Na patelnię wlej oliwę, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę nektarynkę. Smaż na dużym ogniu, aż owocowe kostki zrumienią się lekko. Polej je płynnym miodem i jeszcze przez minutę smaż, często mieszając.
Do pucharków rozłóż kaszę jaglaną i nektarynki. Dodaj po łyżce jogurtu naturalnego, a na wierzchu posyp świeżymi owocami.
Tagi: jogurt naturalny, kasza jaglana, miód, nektarynki, oliwa
hmmmmm bardzo interesujące śniadanie… na tyle interesujące, że zaraz wypróbuję jako mój podwieczorek 🙂 wygląda super!
Aga, super! 🙂 Daj znać jak Ci smakowała nektarynka w wersji karmelizowanej.