Zdrowe śniadania są najlepsze, kiedy łatwo je wykonać i kiedy dobrze smakują. Jajka w koszulkach są proste do przyrządzenia, dzięki zastosowaniu folii spożywczej. Taki sposób poznałam na warsztatach z Charlesem Daigneault’em. Jest to świetna metoda na przygotowanie więcej niż jednego jajka jednocześnie.
Jajko w koszulce
- jajka
- sól, pieprz
- świeży tymianek lub lubczyk
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Na każde jajko przygotuj z folii spożywczej kwadrat o boku około 25 cm i pasek szerokości 2 cm.
Na szklance połóż kwadrat folii, tworząc niewielki dołek. Do tego dołka nalej łyżeczkę oliwy, wlej ostrożnie jajko (żółtko nie może się rozpływać), dodaj sól, pieprz i tymianek. Złącz rogi folii, tworząc małą sakiewkę i starając się aby nie było w niej wolnej przestrzeni. Sakiewkę zawiąż paskiem wyciętym z folii spożywczej.
Postępuj podobnie ze wszystkimi jajkami, które chcesz jednocześnie przygotować.
Naszykuj garnek na tyle szeroki, by pomieścił wszystkie jajka. Zagotuj w nim wodę. Do wrzątku włóż wszystkie sakiewki z jajkami i gotuj przez 3,5 minuty.
Wyjmij sakiewki, odpakuj z folii i wyłóż na talerz skropiony oliwą. Dopraw na wierzchu solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Tagi: jajka, lubczyk, oliwa, tymianek
Bardzo wygodny i dobry patent. Do tego całkiem stary, od Szefa Schellera, choć on ułatwiał to, przez użycie woreczka śniadaniowego – nic nie trzeba ciąć 🙂
Olu, no i teraz naszła mnie ochota na jajko w koszulce na drugie śniadanie 🙂
Ja ten patent zobaczyłam po raz pierwszy i od razu go zastosowałam 🙂 Mnie też nachodzi ochota na kolejne jajko 😀