Dawno, dawno temu przeczytałam książkę dla dorastających dziewczyn, w której znalazłam przepis na zdrową i bardzo smaczną owsiankę z jabłkiem. Smakowała obłędnie i zajadałam się nią aż… w końcu mi się przejadła 😉 Teraz, dzięki przepisowi od dietetyków z Centrum Vitalis, powracam do tego cudownego przepisu.
Połączenie płatków owsianych, mleka i jabłka na pierwszy rzut oka wydaje się trochę dziwne. Jeśli masz wątpliwość czy Twój żołądek przeżyje spożycie mleka z jabłkiem, to wymieszaj składniki wieczorem. Po całej nocy przegryzania się mam wrażenie, że to połączenie składników nie ma już tego „lekko przeczyszczającego” aspektu. Dla mnie jest to doskonałe pierwsze śniadanie, dające energię na poranne zmagania.
Granola z mlekiem i jabłkiem
- 4 łyżki granoli, do wyboru: podstawowa, czekoladowo-pomarańczowa, czekoladowa, cynamonowa
- szkl mleka
- nieduże jabłko
- ew. łyżeczka miodu
Do miski wsyp granolę, zalej mlekiem, dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłko. Jeśli używasz miodu, to również dodaj go na tym etapie. Wymieszaj i odczekaj 20 minut lub nawet całą noc – wtedy owsianka będzie rozpływać się w ustach.
Tagi: dla zdrowia, granola, jabłka, mleko, płatki owsiane
Warto do granoli dorzucić po łyżeczce płatków owsianych i orkiszowych będzie bardziej pożywna i zdrowsza 🙂 Dodatkowo płatki orkiszowe zawierają dużo błonnika pokarmowego dzięki czemu dłużej będziemy syci a i trawienie będzie lepsze.
swiat-orkiszu.pl, wszystkie opcje są warte wypróbowania, bo najważniejsze, to znaleźć swój smak 🙂