Dopiero od niedawna poznaję się z frittatą. Pasuje mi na drugie śniadanie, kiedy już się trochę rozruszam. Jest to delikatny omlet z warzywami i, u mnie, z dużą ilością zieleniny 🙂  Całkiem dużo witamin w jednym daniu 🙂

Polecamy wino: do frittaty proponujemy spokojne i delikatne Chardonnay.

Frittata

Frittata z warzywami

  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • lubczyk
  • dymka, szczypior, koperek, natka – dobór i ilość zależy od gustu
  • brokuł – kilka różyczek
  • kalafior – kilka różyczek
  • ćwierć lub pół papryki
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki oliwy

Jajka roztrzep z solą, pieprzem i lubczykiem. Dodaj posiekaną zieleninę. Na oliwie podsmaż brokuły, kalafiora, paprykę i cebulę. Kiedy będą już ładnie zrumienione, polej je roztrzepanym jajkiem z zieleniną. Nie mieszaj. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji jajka. Można jeść od razu lub lekko przestygnięte.


Tagi: , , , , , , ,