Nie wiedziałam, że produkcja własnego twarożku jest taka prosta. Wystarczy mleko i sok z cytryny. Twarożek jest świeżutki, wilgotny i pyszny. O dodatkach smakowych każdy decyduje sam, ja tylko proponuję kilka, które mi odpowiadają.
Opis jak zrobić własny twarożek znalazłam u Olgi.
Wpis bierze udział w akcji Śniadanie majowe i
Dieta przyszłej mamy.


Domowy twarożek

  • 1 l mleka – wystarczy na jedną porcję (około 100 g sera)
  • sok z 1 cytryny
  • wybierz swój ulubiony dodatek: sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka, kminek

Wlej do garnka mleko z sokiem z cytryny i wybranym dodatkiem smakowym. Podgrzewaj, mieszając delikatnie. Gdy podgrzane mleko zacznie się ścinać, wyłącz ogień. Masę odcedź na sicie wyłożonym gazą.

Tagi: , , ,