Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym można wygrać wspaniały kosz z przyprawami Kamis Specialite. Szczegóły na końcu wpisu.
Bardzo często, zamiast kupować wędlinę, piekę, smażę lub duszę kawałek mięsa. Najczęściej jest to pierś indyka lub polędwiczka wieprzowa. Zwykle doprawiam tylko solą, ale tym razem miało być bardziej „odświętnie”. Dodałam Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią z serii Kamis Specialite. Uwielbiam dodawać ją do zwykłego sosu pomidorowego – wzbogaca jego smak, nie zużywając przy tym mojego czasu na dodatkowe krojenie i siekanie. Do indyka też sprawdziła się doskonale. Nadała mu delikatnego posmaku, nie dominując nad smakiem mięsa.
Gotowe mięso możesz użyć do obiadu, krojąc je na plastry grubości pół centymetra, lub na kanapki, krojąc po ostudzeniu na cienkie plasterki.
Polecamy wino: ze szczepu Chardonnay lub Malbec. Trafionym wyborem będzie Rioja, a my do takiego indyka (podanego na obiad) piliśmy wino, które mieliśmy okazję próbować po raz pierwszy kilka dni temu, przy okazji poznawania win alzackich. Tym winem był Gewurztraminer Reserve – Dietrich.
Domowa, ekspresowa wędlina z piersi indyka
- niezbyt duża pierś z indyka (około 800 g)
- łyżeczka (lub więcej) Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią z serii Kamis Specialite
- ew. sól morska
- łyżeczka oliwy
Mięso umyj, osusz, posyp przyprawą. Na patelnię (u mnie Delimano Dry Cooker) nalej 3 łyżki wody i oliwę, a następnie połóż mięso. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu. Po 10 minutach obróć mięso na drugą stronę.
Jeżeli mięso zacznie się przypiekać (stanie się tak zwłaszcza, jeśli nie używasz patelni Delimano), dolej 1-2 łyżki wody i obróć na drugą stronę. Po około 25 minutach smażenia wyłącz ogień i poczekaj aż mięso wystygnie. Wtedy możesz zawinąć je w folię aluminiową i schować do lodówki.
Konkurs
Zapraszam Was serdecznie do wzięcia udziału w konkursie, w którym nagrodą jest delikatesowy koszyk produktów z linii Kamis Specialite.
Należy przesłać na mój adres, ola.cruz@2smaki.pl, zdjęcie świątecznej potrawy inspirowanej produktem/produktami z linii Kamis Specialite: przyprawami, mieszankami przypraw, musztardami, młynkami. W nazwie pliku ze zdjęciem należy wpisać produkt, który był inspiracją do tej potrawy.
Na Wasze zgłoszenia czekam do 20 grudnia. Wyniki ogłoszę 22 grudnia.
Tagi: pierś indyka, pomidory suszone, wino do potrawy
kiedys robiłam cos podobnego, ale z piersią kurczaka. efekt jest naprawdę rewelacyjny.
Karmel-itko, z piersią kurczaka też zdarzało mi się robić. Lubię 🙂
Olu, to jak się spotkamy ja Cię będę przekonywać do karpia, a Ty mnie do białego mięsa z indyka (które niewątpliwie smaczne, ale przejadło mi się w dzieciństwie:). Za to ciemne mięso z indyczego udźca bardzo polecam:)
Aniu, podoba mi si Twoja propozycja 🙂
Taka wędlinka jest naprawdę pyszna. Ja czasem robię pierś z kurczaka w dużej ilości ziół. Na chlebie z sałatą, ogórkiem i pomidorem jest naprawdę wyśmienita 🙂
Tu-tusia, o właśnie takie rzeczy lubię 🙂
Uwielbiam takiego kurczaka na kanapkę 😉 Ogromnym plusem jest właśnie fakt, że to czym go doprawimy możemy modyfikować według własnych upodobań!
Od-kuchni, dokładnie 🙂 U mnie najczęściej jest z samą solą, bo tak mi bardzo smakuje. A od święta dodaję jakieś ulubione przyprawy.
Też lubimy domową wędlinę. Ostatnio był schab, teraz będzie karczek 🙂
Oczko, też supcio 🙂 Karczku u nas dawno nie było.
[…] o konkursie, w którym można wygrać ekskluzywny kosz produktów Kamis […]
koniecznie teraz muszę coś upiec w weekend 😉 dla moich maluchów jak znalazł..a koszyczek z przyprawami też jest kuszący ;)))
Beti, upiecz coś koniecznie 🙂 Czekam na Twoje zgłoszenie.
Przesłałam moja propozycję na domową szynkę.
Jolu, dzięki 🙂
Bardzo podoba mi się ta domowa wędlina, często piekę kawałek miesa w domu …a ostatnio nawet odkopałam szynkowar:)
Kanapeczka wygląda pyszaście!
Ewa, bardzo się cieszę 🙂