Jakoś nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować 🙂  Chipsy są przepyszne i – kiedy zacznie się je jeść – trudno przestać. Są lekko chrupiące, troszkę przypieczone. Przepis znalazłam w książce „Przepyszne ziemniaki”. Słodki orzechowy sos do chipsów jest wspaniały.

Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z sosem orzechowym

Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z pysznym sosem z orzeszków ziemnych

  • 2 ziemniaki sałatkowe
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól

Sos:

  • duża szalotka
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka soku z cytryny

Warzywa umyj i obierz. Osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plasterki grubości 3 mm. Włóż plasterki każdego warzywa do oddzielnej miski, polej łyżką oleju i wymieszaj. Rozłóż plastry na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i posól. Piecz w temperaturze 220°C przez około 35 minut. Koniecznie odwracaj plasterki co jakiś czas – wtedy ładnie się powyginają (ja odwróciłam tylko 2 razy). Wystudź na metalowej kratce. Kiedy chipsy się pieką, przygotuj sos. Posiekaną szalotkę i czosnek smaż przez 2 minuty. Dodaj przyprawy i krótko smaż razem. Dodaj masło orzechowe, sos sojowy, miód i 4 łyżki wody i mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż sos będzie kremowy. Zdejmij z ognia i wymieszaj z sokiem z cytryny. Ostudź i podaj do chipsów.

Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z sosem orzechowym

Tagi: , , , , , , , , ,