Jakoś nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować 🙂 Chipsy są przepyszne i – kiedy zacznie się je jeść – trudno przestać. Są lekko chrupiące, troszkę przypieczone. Przepis znalazłam w książce „Przepyszne ziemniaki”. Słodki orzechowy sos do chipsów jest wspaniały.
Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z pysznym sosem z orzeszków ziemnych
- 2 ziemniaki sałatkowe
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
Sos:
- duża szalotka
- łyżka oleju słonecznikowego
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka płynnego miodu
- łyżka soku z cytryny
Warzywa umyj i obierz. Osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plasterki grubości 3 mm. Włóż plasterki każdego warzywa do oddzielnej miski, polej łyżką oleju i wymieszaj. Rozłóż plastry na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i posól. Piecz w temperaturze 220°C przez około 35 minut. Koniecznie odwracaj plasterki co jakiś czas – wtedy ładnie się powyginają (ja odwróciłam tylko 2 razy). Wystudź na metalowej kratce. Kiedy chipsy się pieką, przygotuj sos. Posiekaną szalotkę i czosnek smaż przez 2 minuty. Dodaj przyprawy i krótko smaż razem. Dodaj masło orzechowe, sos sojowy, miód i 4 łyżki wody i mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż sos będzie kremowy. Zdejmij z ognia i wymieszaj z sokiem z cytryny. Ostudź i podaj do chipsów.
Tagi: buraki, czosnek, kmin rzymski, kolendra, marchewka, masło orzechowe, miód, sok z cytryny, sos sojowy, szalotka
Zostaw komentarz