Są takie rzeczy, których do tej pory nie robiłam, bo uważałam, że na pewno są zbyt pracochłonne lub skomplikowane. Tak było właśnie z cebulką. Jednak po raz kolejny dzieci sprawiły, że zaryzykowałam. Emilka zamarzyła sobie, żeby zjeść w domu taką zapiekankę, jaką kupuje w sklepiku szkolnym. Opis: tost z plasterkiem żółtego sera, podpieczony, a na wierzchu prażona cebulka i keczup. No to uprażyłam tą cebulkę wreszcie 🙂

Warto było, bo zapach i smak ma wspaniały. Uprażona cebula jest bardzo aromatyczna, można nią wzbogacić smak wielu dań. I jest banalnie prosta do wykonania. Całość zajmuje nie więcej niż pół godziny, chyba że chcemy uprażyć dużą porcję – wtedy smażenie odbędzie się w ratach i czas wykonania ulegnie wydłużeniu.

Cebulka prażona

Cebulka prażona

  • cebule – u mnie 2
  • łyżka mąki na każdą cebulę
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia – u mnie szklanka
  • sól, pieprz

Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru mąki. Olej rozgrzej do temperatury około 180°C, czyli takiej jak do smażenia pączków.

Na rozgrzany olej wsyp cebulę i smaż mieszając od czasu do czasu. Kiedy cebula się zezłoci lub zbrązowieje (w zależności od Twoich preferencji), przełóż ją na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Następnie przełóż cebulę do dużej miski, dodaj sól, pieprz i ostrożnie wymieszaj. Tak przygotowana cebula jest gotowa do spożycia. Możesz ją przechowywać w zamkniętym słoiku.

Cebulka prażona 1Cebulka prażona 2Cebulka prażona 4

Cebulka prażona

 

Tagi: ,