Oto sposób jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu.

Bardzo nie lubię kiedy coś się marnuje. Dlatego chętnie kombinuję jak wykorzystać różne pozostałości po gotowaniu czy pieczeniu. Dziś przedstawiam Wam sposób, który wiele osób już zna: z warzyw rosołowych zrobiłam sałatkę jarzynową. Wykorzystałam również pierś kurczaka, na której gotowałam mój ulubiony delikatny rosół. Takie mięso jest mięciutkie, ale mało aromatyczne. Dlatego doprawiłam je solą ziołową. A żeby nie było nudno podałam takie śniadanie w… dużej filiżance do herbaty 🙂 Całość wygląda atrakcyjnie i świetnie smakuje. A jednocześnie jest to bardzo proste danie.

Bagietka z piersią kurczaka i sałatką jarzynową

Bagietka z piersią kurczaka i sałatka jarzynowa

  • pierś kurczaka z rosołu
  • warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, papryka, cebula, seler itp
  • 1-2 jajka
  • jabłko
  • 1-2 ogórki kiszone
  • bagietka – u mnie na zakwasie
  • masło
  • majonez lub jogurt naturalny
  • sól ziołowa
  • sól morska, pieprz świeżo zmielony

Warzywa z rosołu, ogórki, jabłko (obrane lub nie) pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone składniki wymieszaj z majonezem lub jogurtem oraz solą i pieprzem.

Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem. Pierś kurczaka pokrój na plastry i rozłóż na kanapkach. Na wierzchu posyp solą ziołową. Jeśli lubisz, możesz dodać po odrobinie majonezu na każdą kanapkę.

Uwaga: Jabłka po pokrojeniu nie ściemnieją, jeśli od razu wymieszasz je z ogórkiem kiszonym lub sokiem z cytryny.

Bagietka z piersią kurczaka i sałatką jarzynową

Tagi: , , , , ,