Oto sposób jak wykorzystać warzywa i mięso z rosołu.
Bardzo nie lubię kiedy coś się marnuje. Dlatego chętnie kombinuję jak wykorzystać różne pozostałości po gotowaniu czy pieczeniu. Dziś przedstawiam Wam sposób, który wiele osób już zna: z warzyw rosołowych zrobiłam sałatkę jarzynową. Wykorzystałam również pierś kurczaka, na której gotowałam mój ulubiony delikatny rosół. Takie mięso jest mięciutkie, ale mało aromatyczne. Dlatego doprawiłam je solą ziołową. A żeby nie było nudno podałam takie śniadanie w… dużej filiżance do herbaty 🙂 Całość wygląda atrakcyjnie i świetnie smakuje. A jednocześnie jest to bardzo proste danie.
Bagietka z piersią kurczaka i sałatka jarzynowa
- pierś kurczaka z rosołu
- warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, papryka, cebula, seler itp
- 1-2 jajka
- jabłko
- 1-2 ogórki kiszone
- bagietka – u mnie na zakwasie
- masło
- majonez lub jogurt naturalny
- sól ziołowa
- sól morska, pieprz świeżo zmielony
Warzywa z rosołu, ogórki, jabłko (obrane lub nie) pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone składniki wymieszaj z majonezem lub jogurtem oraz solą i pieprzem.
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem. Pierś kurczaka pokrój na plastry i rozłóż na kanapkach. Na wierzchu posyp solą ziołową. Jeśli lubisz, możesz dodać po odrobinie majonezu na każdą kanapkę.
Uwaga: Jabłka po pokrojeniu nie ściemnieją, jeśli od razu wymieszasz je z ogórkiem kiszonym lub sokiem z cytryny.
Tagi: jabłka, jajka, marchewka, ogórek kiszony, pierś kurczaka, pietruszka
warzywa zjadamy a mieso wykorzystuje do pierogow
My po prostu zjadamy taki rosół „na bogato” i nic po nim nie zostaje:)
U nas raczej z rosołu się nic nie uratuje, bo ja wyjadam marchewki, a Połówek z Olkiem oskubują wszystkie mięso z kurczaka:) …ale bardzo lubię tę zwykłą jarzynową sałatkę:) …. pozdrawiam ciepło
Jolu, ja też czasem wyjadam marchewki 🙂 Nauczyłam się od Nigelli, że posypuje się je świeżo zmieloną solą morską i skrapia oliwą. Pycha!
U nas Klara i Janek zjadają mięso z rosołu.
Propozycja z tego wpisu jest u nas stosowana tylko gdy obiad jest bardzo obfity i nikt nie chce urozmaicać sobie zupy dodatkami 🙂 Wtedy takie kanapki i sałatkę jemy na śniadanie lub kolację.
U nas od sierpnia jest jeden sposób. wszystko zjada pies. i nie robię już pierogów z mięsem 🙁
O, do pierogów to dobry pomysł! 🙂
Aniu, u nas Klara lubi mięso z rosołu. Warzyw chyba żadna by nie zjadła, a ja nie dam rady wszystkiego 😉
Karolina, Twój sposób jest najskuteczniejszy 😉
Bardzo fajny pomysł. Podoba mi się taka sałatka:)
Majanko, mi też się podoba. Powstaje właściwie przy okazji, na poczekaniu 🙂
ja robie dokładnie tak samo 🙂
ja robię krokiety 🙂
Magdalena, o widzisz! Dzięki za podsunięcie nowej możliwości 🙂
mięso z kilku rosołów plus dodatki i masz wspaniały aromatyczny pasztet
Bolesława, właśnie takiego pasztetu jeszcze nie robiłam. Znam i często robię pasztet bez pieczenia, ze zmiksowanego mięsa smażonego z przyprawami: http://2smaki.pl/index.php/przekaski/pasztet-bez-pieczenia/
Podoba mi się pomysł wykorzystania mięsa z rosołu do pasztetu, bo na razie zniechęca mnie ilość etapów przygotowania pasztetu.