Aromatyczne, maślane, mięciutkie. Bardzo pyszne. Przepis znalazłam tutaj. Spróbuj, a pokochasz kardamon 🙂
Szwedzkie bułeczki kardamonowe
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
- 200 ml mleka
- łyżka śmietany
- 100 g masła
- 450 g mąki (ok 3 szkl)
- 120 g cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego kardamonu
Do posmarowania w środku:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Do posypania na wierzchu:
- płatki migdałowe
- cukier
W rondelku roztop masło, zdejmij z ognia, dodaj mleko i śmietanę. Ostudź. Wymieszaj suche składniki i połącz z płynnymi. Ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę. Teraz rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 45 na 40 cm. Masło do posmarowania roztop i ostudź. Placek posmaruj masłem, posyp cukrem i cynamonem. Zwiń w roladę i pokrój na kawałki szerokości 3,5 – 4 cm. Ułóż bułeczki na blasze, posmaruj resztką masła, posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Zostaw na 30-60 minut. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Robiłam te bułeczki i faktycznie są pyszne! Tyko zrobiłam wersję light bez cukru na wierzchu 🙂
Justinek, ja zdecydowanie preferuję z cukrem. Szczególnie, jeśli dzieci mają polubić takie wypieki. Oczywiście, bez cukru znacznie zdrowiej 🙂
Te bułeczki zwą się po Szwedzku kanelbulle
cynamonowe babeczki ja też je uwielbiam najlepsze na ciepło bo tak się je powinno
konsumować ;D
Patrycja, dzięki za informację 🙂
Niezależnie od nazwy są pyszne! I rzeczywiście drożdżowe ciasta najlepsze są na ciepło.