Sama nie wiedziałam, że tak lubię świeże drożdżówki z owocami, zamiast marmolady 🙂 Bo za drożdżówkami z marmoladą nie przepadam. Warto spróbować w lecie podać takie drożdżóweczki na podwieczorek, z kawą lub sokiem owocowym 🙂 Niesamowite okazało się dla mnie połączenie w drożdżówce smaku kremowego twarożku ze smakiem świeżych owoców. Koniecznie muszę pozamrażać sobie truskawki, maliny i jagody, żeby w zimie zaskoczyć przyjaciół takimi pysznymi drożdżówkami! Ponieważ moje dzieci wolą drożdżówki bez owoców, nie sypałam ich na cały placek i dzięki temu w niektórych drożdżówkach była tylko ser.
Przepis wypatrzyłam w blogu Muffingirl.
Wpis bierze udział w akcjach: Jagodowo nam! Zabawa z drożdżami Małe brzuszki łakomczuszki Malinowy zawrót głowy.
Drożdżówki z twarożkiem, malinami i jagodami

Drożdżówki z twarożkiem, malinami i jagodami
Ciasto (na 12-16 bułeczek):

  • 80 g cukru
  • łyżeczka soli (dałam pół łyżeczki)
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
  • 1 i 1/8 szkl mleka lub maślanki, w temperaturze pokojowej (dałam niepełną szklankę)

Nadzienie:

  • 150 g serka śmietankowego jak na sernik lub sera ricotta
  • 200 g owoców: malin, jagód, truskawek (dałam mrożone)
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki ciasta połącz i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Może być trochę klejące. Oprósz mąką, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i poczekaj aż ciasto podwoi objętość. Chwilę wyrabiaj ciasto. Podsypując mąką rozwałkuj je na placek o wymiarach 30 x 35 cm. Posmaruj placek twarożkiem wymieszanym z cukrem, posyp owocami i zwiń jak roladę. Pokrój na 12-16 plastrów i układaj przekrojoną stroną do dołu, na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piecz w 190°C przez 20-30 minut.


Tagi: , , , , , ,