Baranek z chałki jest bardzo prosty do wykonania. Trzeba tylko posiadać formę o kształcie baranka. Wykorzystałam ciasto na chałkę, przygotowując większą ilość do wykonania koszyka wielkanocnego z chałki. Zarówno koszyk jak i baranek cieszyły się zainteresowaniem dzieci. Baranek jest ładną ozdobą stołu wielkanocnego. Można go też włożyć do koszyczka ze święconką.

Baranek wielkanocny z chałki

Baranek wielkanocny z chałki

[porcja na kilka baranków lub jednego baranka i chałkę]
  • 7 g suchych drożdży
  • pół szkl ciepłej wody
  • pół szkl ciepłego mleka
  • jajko
  • ćwierć szkl oliwy
  • ćwierć szkl cukru
  • pół łyżeczki soli
  • około 4 szkl mąki

Dodatki:

  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i wyrób. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie klejące. Ciasto w misce przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do podwojenia objętości, czyli na około pół godziny.

Formę na baranka wysmaruj w środku odrobiną tłuszczu (użyłam oliwy, ale może być olej lub masło). Ciasto ponownie przez chwilę wyrabiaj, a następnie oderwij kawałek takiej wielkości aby wypełnił połowę formy na baranka.

Wypełnij jedną połówkę formy ciastem. Połącz formy i mocno zamknij/dokręć śruby. Pozostaw baranka na pół godziny, aby ciasto podwoiło objętość.

Piecz w 180°C przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia na 10 minut. Otwórz formę, wyjmij baranka i pozostaw na kratce aż całkowicie ostygnie.

W miejsce oczu włóż ziarenka pieprzu. Całego baranka posyp cukrem pudrem przez sitko.

Baranek wielkanocny z chałki

 

Tagi: , , , ,