Baranek z chałki jest bardzo prosty do wykonania. Trzeba tylko posiadać formę o kształcie baranka. Wykorzystałam ciasto na chałkę, przygotowując większą ilość do wykonania koszyka wielkanocnego z chałki. Zarówno koszyk jak i baranek cieszyły się zainteresowaniem dzieci. Baranek jest ładną ozdobą stołu wielkanocnego. Można go też włożyć do koszyczka ze święconką.
Baranek wielkanocny z chałki
[porcja na kilka baranków lub jednego baranka i chałkę]
- 7 g suchych drożdży
- pół szkl ciepłej wody
- pół szkl ciepłego mleka
- jajko
- ćwierć szkl oliwy
- ćwierć szkl cukru
- pół łyżeczki soli
- około 4 szkl mąki
Dodatki:
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i wyrób. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie klejące. Ciasto w misce przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do podwojenia objętości, czyli na około pół godziny.
Formę na baranka wysmaruj w środku odrobiną tłuszczu (użyłam oliwy, ale może być olej lub masło). Ciasto ponownie przez chwilę wyrabiaj, a następnie oderwij kawałek takiej wielkości aby wypełnił połowę formy na baranka.
Wypełnij jedną połówkę formy ciastem. Połącz formy i mocno zamknij/dokręć śruby. Pozostaw baranka na pół godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
Piecz w 180°C przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia na 10 minut. Otwórz formę, wyjmij baranka i pozostaw na kratce aż całkowicie ostygnie.
W miejsce oczu włóż ziarenka pieprzu. Całego baranka posyp cukrem pudrem przez sitko.
Tagi: dla dzieci, jajka, mleko, oliwa, Wielkanoc
śliczny:|)
witam – gdybym ten przepis dostałam przed świętami byłoby super -a teraz – po co mi on……. dwa dni po świętach
Na przyszły rok! Ja jestem tylko ciekawa gdzie można taka formę dostać..
np.na allegro http://allegro.pl/forma-formy-do-pieczenia-ciasta-wielkanocne-baran-i4146900659.html ——cena 39 zł
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=3097511896&title=forma-do-pieczenia-baranek-wielkanocny-maly
http://www.galerialimonka.pl/forma-do-ciasta-baranek-12l-birkmann,p7888
Lucyna, dzięki za namiary na foremki – ja moją dostałam i nie wiedziałam gdzie są dostępne teraz.
A jeśli chodzi o termin podania przepisu, to ten blog jest wzięty z życia i baranka wielkanocnego piekłam na Wielkanoc, a nie jak w magazynach w Środę Popielcową, żeby przed Wielkanocą opublikować 😉
Publikuję teraz, żeby od przyszłego roku można było skorzystać z tego przepisu 🙂
A ZA PRZEPIS DZIĘKUJĘ
Tradycji stało się zadość…
W przyszłości można by cały kierdel…
Wybredny, tym sposobem zostałam zmuszona dowiedzieć się co to jest kierdel 🙂 Jeśli będę miała więcej foremek, to może powstanie kierdel w przyszłości.
Najbardziej podoba się nam, że jest wełnisty
Wybredni, mi też się podoba ta forma. Całkiem naturalny baranek wyszedł 🙂
Bardzo ladny baranek Olu i naprawdę jest wełnisty 🙂
Pozdrówki
Majanko 🙂
Piękny Ci wyszedł:) … ja foremki niestety nie posiadam, napatrzę się więc na twój Olu:) buziaki
Jolu, napatrz się do woli 🙂 Może do przyszłego roku ktoś Cię obdaruje foremką – ja co jakiś czas dostaję od rodziny tego typu prezenty, bo wiedzą, że z przyjemnością się pobawię takimi zabawkami 😉