Przygotowanie koszyka jest łatwiejsze niż się wydaje. Chwilę czasu trzeba poświęcić na wyplatanie, ale warto! Najlepiej wykorzystać ciasto na chałkę, które dość łatwo się zaplata. Jeśli wzmocnicie mocowania sznurkiem lub drucikiem, to można nawet w takim koszyczku coś przenosić. Nasz trzymał się na wykałaczkach, więc służył jedynie do ozdoby stołu świątecznego. Dzieci były zachwycone. A największą frajdę sprawiło im… podjadanie pełnego koszyka 😀

Pomysł na koszyk z chałki podpatrzyłam na blogu Przepisy Aleksandry.

Koszyczek wielkanocny

Koszyk wielkanocny z chałki

[proporcje na koszyk o średnicy 20 cm lub mniejszy koszyk - o średnicy 15 cm - i baranka]
  • 7 g suchych drożdży
  • pół szkl ciepłej wody
  • pół szkl ciepłego mleka
  • jajko + jajko do posmarowania ciasta
  • ćwierć szkl oliwy
  • ćwierć szkl cukru
  • pół łyżeczki soli
  • około 4 szkl mąki

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i wyrób. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie klejące. Ciasto w misce przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów do podwojenia objętości, czyli na około pół godziny.

Pleciony koszyk. Żaroodporną lub metalową miskę owiń folią aluminiową. Najlepiej mieć dwie identyczne miski. Jeśli masz tylko jedną, to musisz piec składniki koszyka w dwóch turach. Około 2/3 ciasta rozwałkuj na placek grubości około 7 mm, a następnie pokrój na paski szerokości 1 cm. Na misce odwróconej do góry dnem ułóż 6 pasków – powinny wystawać poza brzegi miski, bo przy zaplataniu stracą trochę na długości. Skrzyżowanie pasków na dnie miski rozpłaszcz, aby wyrównać ciasto. Pozostałe paski przeplataj raz nad, raz pod paskiem ciasta.

Rączka koszyka. Większą część pozostałego ciasta użyj do zaplecenia grubego warkocza. Ułóż go na misce odwróconej do góry dnem.

Brzeg koszyka. Z pozostałego ciasta zapleć cienki i długi warkocz. Na papierze do wypieków odrysuj brzeg miski i ułóż na nim warkocz, łącząc jego końce.

Pieczenie. Wszystkie elementy koszyka posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez co najmniej 20 minut, aż do ładnego zrumienienia ciasta.

Złożenie. Po wyjęciu z piekarnika nie zdejmuj koszyka z miski, ale obciąż go, aby jego spód pozostał płaski. Kiedy koszyk wystygnie, możesz zacząć składanie wszystkich elementów. Ustaw koszyk i wbij w jego brzeg 4 wykałaczki. Dwie wbij tylko do połowy – muszą wystawać wyżej, aby utrzymać pleciony brzeg koszyka oraz jego rączkę. Pozostałe dwie wbij głębiej, aby nie przebiły wierzchu plecionego brzegu. Zobacz jak to wygląda na zdjęciach niżej (klikaj na zdjęcia, aby je powiększać).

Ja i moje córki dodatkowo dorobiłyśmy drobne ozdoby z resztek ciasta: małe kwiatuszki oraz kokardę, które udało się przymocować do koszyka.

Koszyczek wielkanocny 1Koszyczek wielkanocny 2Koszyczek wielkanocny 3Koszyczek wielkanocny 4Koszyczek wielkanocny 5Koszyczek wielkanocny 6Koszyczek wielkanocny 7Koszyczek wielkanocny 8Koszyczek wielkanocny 9Koszyczek wielkanocny 10

Koszyczek wielkanocny 0

Koszyczek wielkanocny 00

Tagi: , , , ,