Jakiś czas temu byłam na prezentacji polskich produktów objętych specjalnym programem chroniącym je i promującym. Jeśli macie możliwość spróbowania któregoś z nich, to gorąco Was namawiam, bo warto.

Trzy znaki smaku - miód kurpiowski 1

Miód kurpiowski

Miałam okazję rozmawiać z producentem miodu kurpiowskiego. Pan Zbigniew Szymański ma ogromną wiedzę na temat pszczół i miodu.
Trzy znaki smaku - miód kurpiowski 2Dowiedziałam się między innymi dlaczego miód produkowany w zanieczyszczonej okolicy jest zdrowy. Naukowcy przebadali pszczoły i miód z uli stojących w pobliżu fabryk. Badali oddzielnie pszczoły, oddzielnie ich larwy, oddzielnie miód i oddzielnie pyłek pszczeli. Okazało się, że w ciele pszczół oraz w pyłku zawarte są szkodliwe pierwiastki, ale w ciele larw oraz w miodzie szkodliwych pierwiastków nie znaleziono. Czyli pszczoły, nawet jeśli są narażone na trudne warunki, to nie przekazują szkodliwych substancji następnemu pokoleniu.

Kolejna ważna informacja o miodzie, to sposób jego przechowywania. Kiedy kupicie świeży, płynny miód, włóżcie go do lodówki lub w inne chłodne miejsce, do czasu aż się skrystalizuje. Po wyjęciu z lodówki, kiedy miód się ociepli będzie skrystalizowany, ale miękki. Jeśli nie włożycie płynnego miodu do lodówki, to w temperaturze pokojowej również skrystalizuje, ale będzie tak twardy, że trudno będzie wbić w niego łyżeczkę. Mi ta informacje przyda się na pewno, bo już mi się zdarzało walczyć z bardzo twardym miodem.

Trzy znaki smaku - suska, przystawki

Trzy znaki smaku - suska sechlońskaSuska sechlońska

Suska to wspaniała podsuszona i podwędzona śliwka. Świetna na kompot z suszu, jako farsz pierogów oraz jako dodatek w przekąskach mięsnych.

 

 

Trzy znaki smaku - jabłka łąckie

Jabłka łąckie

Jabłka z Doliny Łąckiej są bardzo soczyste, dość mocno kwaskowe i jędrne. A po obraniu i pokrojeniu nie brązowieją!

Trzy znaki smaku - kołacz śląskiKołacz śląski

Lubię ciasta kruche i piekę ich sporo, więc nie sądziłam, że kołacz zrobi na mnie większe wrażenie. Jednak okazał się wspaniały w smaku. Szczególnie wersja z makiem bardzo przypadła mi do gustu. Kruszonka produkowana ręcznie z małych kawałków ciasta jest świetna i na pewno będę próbowała w swojej kuchni odtworzyć ten smak i wygląd.

Trzy znaki smaku - ser koryciński swojski

Ser koryciński swojski

Ser dojrzewający, wyprodukowany z pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego można wypróbować na różnych etapach dojrzewania. Mi najbardziej posmakował ser dojrzały, dojrzewający ponad 14 dni.