Łatwa i szybka do wykonania przekąska. Może być na co dzień, ale nadaje się też do podania gościom. Do tego lampka wina i mamy elegancką kolację :) Łosoś i twarożek są delikatne i aksamitne w smaku. Ogórek i zrumienione grzanki kontrastują nutami kwaśnymi. Mamy więc kilka różnorodnych doznań smakowych :)

Polecamy winoProponujemy wino: Chardonnay lub Riesling. My piliśmy Badacsonyi Pinot Noir White Szeremley, którego kwasowość dobrze współgrała z ogórkiem i tostem oraz przełamywała tłustość łososia.

Grzanki z łososiem, ogórkiem i twarogiem kozim

Grzanki z łososiem, twarożkiem kozim i ogórkiem

  • pieczywo, najlepiej pełnoziarniste
  • oliwa
  • łosoś wędzony, w plastrach
  • ogórek
  • twaróg kozi
  • ew. twardy ser kozi
  • pieprz świeżo zmielony

Pieczywo pokrój na kromki i skrop oliwą. Jeśli chcesz, na każdą kromkę połóż plaster twardego sera. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 5 minut. Na każdy tost połóż kawałek łososia, plasterki ogórka i odrobinę twarogu koziego. Całość posyp pieprzem.

Grzanki z łososiem, ogórkiem i twarogiem kozim