Konkurs rozstrzygnięty, sprawdź wyniki.
Wiem z komentarzy, że chętnie spróbowalibyście słodkości z najnowszej serii Wedla, KarmeLove. Dla wszystkich lubiących karmelowe smaki mam dobrą wiadomość. Zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym możecie puścić wodze fantazji, albo wykorzystać swoje doświadczenie kulinarne. Do rozdania mam oczywiście KarmeLove słodkości od Wedla oraz kupon do sieci Home&You.
Zadanie konkursowe
W komentarzach do tego wpisu należy podać przepis wykorzystujący któryś z nowych produktów Wedla: czekolady KarmeLove w trzech smakach (karmelowa, karmelowa z wafelkami i karmelowa z solonymi orzeszkami) lub pianki Ptasie Mleczko® KarmeLove. Zdjęcia Waszych propozycji są mile widziane, ale nie obowiązkowe. Na odpowiedzi czekam do 7 października. Wyniki ogłoszę 9 października.
Nagrody
Nagrodzę trzy osoby, których przepisy najbardziej mi się spodobają.
I miejsce: karta podarunkowa o wartości 300 zł do sieci Home&You oraz zestaw słodyczy KarmeLove
II i III miejsce: zestaw słodyczy KarmeLove
Życzę Wam ciekawych pomysłów i z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje KarmeLove 🙂
Tagi: czekolada
Ja, ja, ja 🙂 mmm choc pokusie uleglam i kupilam tabliczke czekolady jakis czas temu 😉
Słusznie 😀 Ja też uległam karmelowemu urokowi 🙂
suuper, uwielbiam karmel i już zaczynam myśleć nad przepisem 😀
mmmm…. ale bym zjadła!
Mój przepis na… wykorzystanie karmelowego ptasiego mleczka 🙂 tak się składa, że jakiś czas temu zamówiłam u pewnego biegacza całe pudełko ptasiego mleczka na metę Maratonu Warszawskiego! KarmeLove będzie po biegu idealne!
Zdjęcie też chcesz 😀 ?
Oby, te słodycze nie były jedynym motywatorem do przebiegnięcia tego maratonu 😛 😀
pozdrawiam
pewien Biegacz 🙂
Mmmm… od razu pomyślałam o niedawno upieczonym serniku z korzennym spodem oraz lekko solonym karmelowym wierzchem z orzeszkami. I ten wierzch zrobiłabym tym razem z karmelowej czekolady. Jedna lub dwie, rozpuszczone w kąpieli wodnej, solone orzeszki do tego. To byłoby naprawdę coś pysznego :). Tutaj przepis: http://gebawniebie.blogspot.com/2014/09/sernik-z-solonym-karmelem-na-korzennym.html
Ciasto czekoladowe- Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Formę (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić do lodówki. Czekolade kammelową i białą rozpuścić , do każdej dodać po 125 g masła. Roztrzepać i dodać po 2 jajka. Przyprawić solą dodać szczyptę pieprzu i papryki . Połączyć z mąką – po 65 g.
Do masy karmelowej dodać żurawinę, wymieszać i przelać do formy. Następnie nałożyć masę jasną. Foremkę włożyć do piekarnika, piecyk wyłączyć. Gdy piekarnik wystygnie, ciasto będzie gotowe- ok 2 godzin.
Czekolada karmelowa idealnie wpasuje się w mazurek fistaszkowy z tego przepisu:
http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-fistaszkowy-z-mleczna-czekolada
Zamiast białej czekolady do kremu dodałabym roztopioną czekoladę karmelową, a jako polewę wymieszałabym karmelową z mleczną. Chyba niedługo tak zrobię 🙂
cudny smak, polecamy! http://blizniakowscy.pl/?p=14664
Witam a u mnie przepis na karmelove to ciepły kocyk,ciepła herbatka z miodkiem i patrzeć jak za oknem hula wiatr(brry jesień idzie) no i oczywiście czekolada karmelova.I na pewno się nie podzielę z mężem który się nie delektuje tylko pożera jak leci.
Biszkopt z galaretką truskawkową i zanurzone jedno przy drugim pianki Ptasie Mleczko® KarmeLove na pokrojone ciasto na każdy kawałek bita śmietana.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (tortowej przesiać przez sitko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
4 łyżeczki wody
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
żółtka dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i wodą wlać do białek delikatnie wymieszać potem wsypywać pomału mąkę i delikatnie mieszać.Po dokładnym wymieszaniu piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
KarmeLove!
Witam,
Ponieważ uwielbiam kontrastowe połączenia słodko-słone, a do karmelu mam słabość ogromną przygotowałabym mój ulubiony mus z solonego karmelu na bazie czekolady Karmelove z solonymi orzeszkami. Zwykle ozdabiam go karmelowym krokantem, ale ponieważ nadeszły chłodne dni i potrzebujemy dodatkowej „pozytywnej” energii, tym razem na wierzchu każdej porcji znalazłyby się kosteczki karmelowego ptasiego mleczka:)
Składniki na 6 porcji:
1/2 filiżanki cukru
3/4 filiżanki i 1,5 łyżki śmietany kremówki 36%
2,5 łyżki masła solonego o temperaturze pokojowej (można zastąpić zwykłym masłem i zmieszać z nim 1/4 łyżeczki soli)
200 g czekolady Karmelove z solonymi orzeszkami
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
kilka kostek Ptasiego Mleczka karmelowego
opcjonalnie 1/2 filiżanki śmietany kremówki do przybrania deseru
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i dodać 2 łyżki zimnej wody. Nie mieszać. Wstawić na średni ogień i gotować do momentu aż powstanie ciemnozłoty karmel. W oddzielnym naczyniu podgrzać lekko kremówkę, nie doprowadzić do wrzenia, powinna być ciepła.
Karmel zdjąć z ognia i dodać masło. Należy uważać – gorący karmel może w tym czasie pryskać. Dodać podgrzaną śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, wstawić ponownie na średni ogień i mieszać do czasu aż się rozpuszczą.
Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać tak, by dokładnie połączyła się z resztą. W tym momencie należy dodać żółtka – jeśli boicie się, że mogą się zważyć, dodajcie odrobinę czekoladowej masy do żółtek i wymieszajcie, a następnie wlejcie z powrotem do masy czekoladowej i dokładnie wymieszajcie razem. Tak przygotowaną masę należy odstawić do przestudzenia.
W tym czasie w osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, a następnie delikatnie połączyć ją z przestudzoną masą karmelowo-czekoladową. Przelać do przygotowanych naczynek i chłodzić przynajmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem można przybrać kleksem bitej śmietany i koniecznie kosteczkami karmelowego Ptasiego Mleczka:)
Witaj 🙂 czytając temat konkursu od razu wpadł mi do głowy przepis na powidła jakie robiłam całkiem niedawno. Uwielbiam połączenie owoców i czekolady a kiedy jeszcze pojawia się jakaś smakowita nutka to już w ogóle jestem w raju.
KarmeLove powidła śliwkowe
2 kg śliwek węgierek
czekolada karmelowa z solonymi orzeszkami
ew. kilka łyżek cukru
Śliwki pestkujemy i wkładamy do garnka, u mnie do smażenia powideł służy wok.
Śliwki gotujemy ok 40 minut by puściły sok i trochę się rozpadły. Wyłączamy gaz i przez następne dwa dni procedurę powtarzamy.
Słoiki, sztuk 3, wyparzamy.
Masę śliwkowa podgrzewamy, jeśli są w niej jeszcze kawałki śliwek możemy potraktować ją blenderem. Do gorącem masy śliwkowej dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy intensywnie, ewentualnie dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym. Gorące powidło przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem by się dobrze pozamykały.
Pozdrawiam cieplutko.
Marianna zwana Wiewióra
ps. powidło jest niestety mało fotogeniczne, za jakość zdjęcia przepraszam 🙂
Moją propozycją jest sernik z karmelizowaną gruszką i ganache z KarmeLovej białej czekolady Wedel
Karmelizowane gruszki:
6 gruszek
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Na patelni roztopić masło, wsypać cukier, lekko potrząsnąć patelnią aby cukier się wymieszał. Pogotować przez chwilę, doprowadzając do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem, podgrzewać na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, aż gruszki zmiękną i się zezłocą Należy uważać, by nie przypalić karmelu i nie rozgotować gruszek, które powinny pozostać w całości. Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.
Sernik
1 kg zmielonego twarogu
270 g drobnego cukru
7 jaj, białka i żółtka oddzielnie
100 g masła
2 łyżki mąki pszennej
30 g budyniu waniliowego
150 ml śmietanki 36% (3/4 małego opakowania)
25 g cukru waniliowego
szczypta soli
karmelizowane gruszki
Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg porcjami ciągle ucierając.
W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Dodać pozostałe składniki: mąkę, budyń, cukier waniliowy, zmiksować.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę i pianę z białek.
Przelać do kwadratowej formy 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki ułożyć na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie mogą zbyt dużo wystawać ponad sernik, aby nie wyschły podczas pieczenia).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 70 minut lub dłużej, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce na 12 godzin.
Ganache z karmelowej białej czekolady
100 g karmelowej białej czekolady Wedel
3 łyżki śmietany kremówki
Śmietankę kremówkę podgrzać, do gorącej wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Gotowy ganache przestudzić, a następnie polać po wierzchu schłodzonego sernika. Odstawić do zastygnięcia.
Karmelowe tiramisu
– 2 opakowania serka mascarpone (500g)
– 2 czekolady Karmelove Wedel
– Opakowanie biszkoptów
– Karmelowa kawa rozpuszczalna ok 4 łyżki
Deser zainspirowany karmelowym smakiem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy półtorej tabliczki czekolady, następnie studzimy.
Do serka mascarpone dodajemy ostudzona czekoladę i ucieramy mikserem na gładka masę. W razie potrzeby możemy dosłodzić masę cukrem pudrem do smaku.
Kawę karmelową parzymy i studzimy w płaskim naczyniu.
W pucharkach lub małych miseczkach układamy na przemian warstwy z nasączonych kawą biszkoptów następnie masa z mascarpone. Ostatnia warstwą ma być masa którą z wierzchu posypujemy pozostałą czekoladą startą na drobnych oczkach.
Krucha tarta z karmelem i puszysta masą z prażonymi migdałami
Składniki:
– 150 g mąki
– 30 g cukru
– 125 g pokrojonego w kostkę masła
– 1 łyżeczka wody
– 2 tabliczki czekolady Kramelove Wedel
– 250 g serka mascarpone
– 300 g serka naturalnego homogenizowanego
– 150 g cukru pudru
– 2 żółtka
– garść płatków migdałowych
* możemy czekoladę Karmelove zwykłą zastąpić tą z orzeszkami lub wafelkami, a zamiast migdałów na wierzchu posiekać i uprażyć orzeszki arachidowe.
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, kroimy w kawałki masło i razem z cukrem łączymy z mąką. Dodatkowo skrapiamy łyżeczką wody ( może być więcej w zależności od potrzeby). Zagniatamy w kulkę i na 30 minut chowamy do zamrażarki.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190’
Wyjmujemy zamrożone ciasto i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Parzymy jajka, następnie oddzielone żółtka ubijamy z cukrem pudrem, następnie z serkiem naturalnym i mascarpone. Masa ma być gładka.
Utartą masę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Kruche ciasto wyjęte z piekarnika studzimy, następnie smarujemy rozpuszczoną czekoladą karmelove. Kiedy karmel będzie chłodny, nakładamy na wierzch masę z mascarpone. Wierzch tarty posypujemy prażonymi platkami migdałów.
RICOTTOWE KNEDLE Z PATELNI NADZIANE CZEKOLADĄ KARMELOVE Z SOLONYMI ORZESZKAMI
/przepis autorski/
/1 porcja/
100 g ricotty
35 g mąki żytniej
15 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
małe jajko
łyżeczka cukru
6 kostek czekolady KARMELOVE o smaku karmelowym z solonymi orzeszkami
masło klarowane do smażenia
Ricottę zmiksować z jajkiem i cukrem, dodać obie mąki, sól, proszek do pieczenia.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, do środka wkładać po kostce czekolady KARMELOVE.
Kłaść na natłuszczoną patelnię. Smażyć ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
BANANOWO – KARMELOWE PLACUSZKI Z FASOLI
/przepis autorski/
/1 porcja/
100 g ugotowanej fasoli
30 g mąki kokosowej
szczypta soli
pół banana
pasek rozpuszczonej czekolady KARMELOVE o smaku karmelowym
jajko
1/3 łyżeczki sody
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron około 7 minut. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
TOFUOMLET Z MĄKI KOKOSOWEJ
/przepis autorski/
20 g mąki kokosowej
15 g mąki pszennej graham
2 jajka
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju z orzechów ziemnych
80 g tofu silken
pasek czekolady KARMELOVE
kilka kropli ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować na gładką masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną czekoladę Wedel KARMELOVE.
Patelnię natłuścić i dobrze rozgrzać.
Przelać masę na patelnię i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut.
Następnie omlet przewrócić najlepiej za pomocą silikonowej łopatki na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty.
Zdjąć z patelni i podawać.
Smacznego!
Oleńko w sobotę upiekłam czekoladowa tartę z karmelem, orzechami laskowymi i ganache …. z gorzkiej czekolady …. uważam jednak, że jeszcze cudowniejszym wykończeniem tejże tarty byłoby ganache z czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami. POnadto upiekłabym dla swojego Ukochanego tort na zbliżające się wielkimi krokami urodziny …. taki z czekoladowego biszkoptu, ukochanej masy z kremówki i mascarpone, a w środek zamiast owoców ułożyłabym pokrokojne w plasterki karmelove ptasie mleczko …. moje dzieciaki zaś z wielką przyjemnością upchałyby karmelovą czekoladę jako nadzienie do muffinek … a ja do drożdżowych, mięciucnych i puchatych bucht …. buziaki Kochana
KARMELOVE BABECZKI NA ZŁAMANE SERDUSZKO
Straciłam dla niej głowę. Kompletnie rozpłynęłam się w tej miłości. Miłości platonicznej; miłości krótkiej, jak okamgnienie. Rozkoszna chwila zapomnienia przeminęła szybko, pozostawiając ogromny apetyt na więcej. Poznawałam ją, kosteczka po kosteczce, a nim powiedziałyśmy sobie „Dzień dobry” – czar prysł. Został tylko słodki posmak w ustach, wspomnienie rozkosznego pocałunku, niezaspokojenie…
Złamała mi serce. A na złamane serce rada jest tylko jedna. Dwie miski, szklanka i łyżka. Magiczna liczba – dwanaście; dwanaście wielkich papilotów ustawiam w foremkach do muf finek. Opatrunki na zranione serduszka…
Dwie szklanki mąki, puchatej, mięciutkiej jak koc, pod którym chowam przed światem gorzkie łzy zawodu. Smutek urośnie jeszcze bardziej, gdy dosypię czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Szczypta soli, wyostrzającej zmysły, i dwie solidne łyżki piekielnie czarnego kakao. Ciemnego, suchego kakao, które zmienia smutek w diabelski gniew. Jak mogła mnie tak wystawić?..
Gdy już wydaje się, że z bezradnej rozpaczy pęknie małe, zranione serduszko, nerwy ukoi kryształowa biel. Szklanka cukru bez ćwierci – chyba, że w dekadenckiej rozpaczy postanowię skonać z przesłodzenia. Biała śmierć. Giń, Okrutna, giń!
W drugiej misce wylądują dwa jajka. Całe, wraz z żółtkami. Złoty środek. Harmonia, której tak teraz brak. Trzy czubate, wielkie łychy śmietany. Kwaśnej, ale czy coś może być bardziej kwaśne, niż moja mina teraz?.. Mieszam. Mieszam energicznie, wyrzucając wszystkie smutki. Staję się apatyczna; emocje uciekają wraz z siłą w nadgarstku.
Dość. Złość ukoi pierwsza miska, w której delikatnie, powoli łączę suche składniki. Dolewam płynną masę, która wraz z mąką tworzy gęsty opatrunek na ranne serce. Już wiem, że się uda. Jeśli potrzeba, rozrzedzam ciasto, rozrzedzając ataki tęsknego szlochu. Wszystko ustaje, czas się zatrzymuje. Nie mieszam długo, nie martwię się dziś grudkami. One zalepią dziurę w sercu…
I nagle – wszystko odżywa! Postanowiła wrócić! Chce mnie znów mamić, znów obiecywać złote góry. O nie, ja nie dam się nabrać! Pokażę jej, jak cierpiałam. Łamię na drobne kawałki, rozrywam na części, niech się rozpada, cała! Do miski wrzucam pokruszone kawałki jej serca – Czekolady Karmelovej Wedla. I mieszam!
Teraz jesteśmy kwita. Dwa serca, złamane, otulone miękkim ciastem… Nakładam porcje do papilotków, które teraz będą Jej trumnami. Moje męki trwały dłużej, to nie koniec. Płoń, płoń na stosie, Okrutna. W 180 stopniach mego piekarnika, przez 25, a może nawet 30 minut! A co tam!
Później razem przetrawimy ten związek…
Z tymi Karmelovymi pysznościami trudno coś upichcić, bo w mig znikają ze stołu (a czasem nawet przed podaniem na stół :)) Mój przepis jest więc szybki, żeby zdąrzyć nim wszystko zniknie!
Składniki:
3 gotowe ciasta francuskie (okrągłe)
1 czekolada Karmelova
1 czekolada Karmelova z orzeszkami
1 czekolada Karmelova z wafelkami
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 8 równych części (jak pizzę).
Czekolady połamać na kawałki.
W każdym trójkącie ciasta francuskiego ułożyć kostkę czekolady i zawinąć w rogalika.
Wstawić do piekarnika i piec aż się zarumieni (ok.10min)
Gdy już wszystkie rogaliki będą gotowe, ułożyć wszystkie na jednej tacy, niech będzie zagadką na jakiego Karmelovego rogalika trafisz!
oj, te czekolady są pyszne !
Jakiś czas temu pokusiłam się o wykonanie sos u karmelowego z solą morską. Przepis zaczerpnęłam od Pani Doroty z mojewypieki.com 🙂 Teraz podejrzewam, że równie pyszna i w tym samym stylu będzie rozpuszczona na parze z odrobiną śmietanki wedlowska czekolada KarmeLove, ta o smaku karmelowym z dodatkiem solonych orzeszków! Przepis jeszcze niewypróbowany, do moich sklepów jeszcze te produkty nie dotarły, szukam szukam i nic.. Przepis dostępny o tutaj: http://www.mojewypieki.com/przepis/sos-karmelowy (ja nie dodałam golden syrupu ani wanilii). Sos tak pyszny, że zniknął pierwszego dnia wyjadany przez wszystkich łyżeczką, polecam.
Z okazji dnia chłopaka postanowiłam upiec coś pysznego. Jestem zwolenniczką kuchni sezonowej, dlatego też proponuję przepis na korzenne ciasto z dyni, która aktualnie dostępna jest praktycznie wszędzie. Zazwyczaj ciasto polewam domowym karmelem, ale tym razem postanowiłam dodać do niego odrobinę czekoladowej słodyczy – karmel zastąpiłam czekoladową polewą, do której wykonania użyłam nowej czekolady WEDLA z serii KARMELOVE (wybrałam czekoladę z samym karmelem). Oto przepis na ciasto:
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki pełnoziarnistej
-0,5 szklanki stopionego masła
-1,5 szklanki tartej, ugotowanej dyni – mus
-2 jajka
-0,5 szklanki cukru
-4 łyżki miodu (użyłam domowego miodu z mleczy)
-przyprawy: cynamon, kardamon, mielona gałka muszkatołowa, imbir – po pół łyżeczki
-3 łyżki kakao
Polewa:
-tabliczka czekolady KARMELOVEj z WEDLA
-kilka łyżeczek mleka
Sposób przygotowania:
Bajecznie prosty: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, otrzymaną masę umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem. Piec. W saunie wodnej rozpuścić czekoladę, dodać odrobinę mleka. Gotową polewą polać ciasto. Można posypać migdałami.
PYCHOTA!!
Ala, zdjęcie jest w porządku. Wystarczy kliknąć na nim prawym przyciskiem myszy i wybrać „Pokaż obrazek” – wtedy widać ładnie całe zdjęcie 🙂
🙂
Ja bym chcała taką torbę, a nawet dwie lub trzy. 🙂
Ja bym dorzuciła trochę pokruszonej karmelowej czekolady z solonymi orzeszkami do tej sałatki:
Sałatka kontrast no. 5: winne gruszki + rukola + kurczak + słodkie orzechy + camembert
(dla 3 osób lub dla 4 – gdy mniejsze porcje)
100 g rukoli
2 większe gruszki (średnio dojrzałe)
100 g łuskanych orzechów włoskich
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
ser camembert lub ser kozi, inny dojrzewający (zapomniałam dodać! Aaaa!)
1 łyżka octu balsamicznego
½ łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
2-3 łyżki wody mineralnej
sól i pieprz
zioła i przyprawy do kurczaka wg uznania (u mnie tymianek, bazylia, trochę czosnku, oliwy, miód, sól, pieprz)
2-3 godziny przed podaniem sałatki zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach takie, jak lubimy. Minimum godzinę przed zrobieniem sałatki usmażyć kurczaka pokrojonego na 4 dosyć płaskie części, żeby nie był surowy. Przygotować delikatny vinaigrette z: oliwy, wody, soku z cytryny, łyżki miodu, odrobiny soli, pieprzu, octu winnego. Najlepiej wlać składniki do słoiczka i energicznie wymieszać. Wstawić do lodówki.
Na suchej patelni uprażyć orzechy, a pod koniec prażenia dodać łyżkę miodu i chwilę dusić do delikatnego skarmelizowania orzechów. Wyłożyć je na talerz i co jakiś czas trochę przewracać, żeby się nie skleiły. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 8 podłużnych części. Na patelnię (może być ta po orzechach) wylać ocet balsamiczny i chwilę na każdej stronie dusić w nim gruszki. Zostawić do ostygnięcia na talerzu.
Na talerzach rozłożyć rukolę, orzechy i kawałki gruszek, a na koniec plastry kurczaka i dla amatorów sera – plasterki lub mniejsze kawałki camemberta. Posypać pokruszoną w duże kawałki karmelową czekoladą z solonymi orzeszkami. Polać sosem każdą porcję.
http://mowia-weki.blogspot.com/2011/09/saatka-kontrast-no-5-winne-gruszki.html
Pozdrawiam!
Pieczone skrzydełka nie w miodzie ale w czekoladzie z solonym wnętrzem:)
Skrzydełka drobiowe zamarynowałabym w papryce ostrej i słodkiej. Następnie podsmażyłabym na patelni aby uzyskać chrupiącą skórkę. Potem z rozpuszczonej czekolady zrobiłabym glazurę na skórce i zapiekła około 40min.
Mniam:)
P.S. Nie będę wklejać zdjęcia bo wszyscy zaslinią klawiatury;P
Placuszki z cukinii z nadzieniem czekoladowym.
Cukinię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Posolić i odczekać aż pusci wodę. Po godzinie odlać wodę porządnie, dodać dwa zmielone ząbki czosnku, jajko, oregano, sól i pieprz. Zaprawić mąką do uzyskania konsystencji na placuszki.
Formować placki dodając do srodka nadzienie z solonej czekolady. Usmażyć na złocisty kolor.
Cukinia w wersji słodkiej – nowe doznania;)
Bon apetit!
Uwielbiam Ptasie Mleczko !!!!!!!
SERNIK KARMELOWY z karmelizowanymi śliwkami
Spód:
200 g ciastek Oreo ( lub zamiennie innych, np zwykłych herbatników, bądź krakersów
100 g masła
2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersów
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 szklanka cukru
100 g czekolady karmeLove -j Wedel
5 jaj
4 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
PONADTO:
10-12 dużych śliwek
2 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuścić.
Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć.
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.
Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.
Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.
Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.
Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik.
sernik, brownie, blok czekoladowy, naleśniki z serem i polewą karmeLovą… a najlepiej pałaszowanie z filiżanką gorzkiej, mocnej i czarnej jak noc kawy!
Aby się nieco wyróżnić z pośród zalewu cudownych słodkości zaproponuję coś egzotycznego. Tapiokę kocham nad życie, bo miło kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to Tata gotował mi tapiokowe budynie z owocami, czekoladą, karmelem czy wanilią 🙂
Dlatego w chwilach smutku sięgam po tapiokę i … od razu mi lepiej 😀
Dziś zatem karmelovy mus z tapioki z nutką kokosa!
na jedną porcję weź
4 łyżki kuleczek tapioki
2 czubate łyżki mleka kokosowego
kilka(naście) kostek karmeLovej 😉
szczyptę soli
filiżankę dowolnych owoców jagodowych
Kuleczki tapioki namocz w wodzie na minimum godzinę, ja najczęściej zalewam je wodą poprzedniego dnia wieczorem. Następnie zagotuj tapiokę w wodzie z moczenia z odrobiną soli i 2 łyżkami mleka kokosowego. Uwaga, dość często mieszaj tapiokę, bo lubi się przypalać.
Po ok. 15 minutach tapioka powinna być miękka, dodaj do niej wtedy pokruszoną na mniejsze cząstki karmelovą i lekko wymieszaj z kuleczkami.
Przelej do pucharka i udekoruj świeżymi owocami – najlepiej lekko kwaskowymi, aby przełamać słodycz deseru.
Na jesienne wieczory najlepiej będzie rozpuscić czekoladę w mleku, przygotować ulubiony kubek, opruszyć cynamonem i schować się z napojem pod kocem;) Najlepszy sposób na chandrę!
A karmelowe kakao? Musi być pychaa:)
coś bardzo szybkiego na nagły „atak na lodówkę” ! 🙂
Przygotować patyczki jak do szaszłyków.
Owoce większe pokroić na mniejsze kawałki np. jabłka (obrane ze skórki), śliwki przekroić na połówki, kawałki melona (pycha!), gruszki również obrane. Latem w sezonie można korzystać z truskawek, ja niestety nie zdążyłam.
Czekoladę karmelową pełną rozpuścić na parze.
Owoce nadziewać na patyczki i maczać w czekoladzie, a następnie obtaczać albo w kokosie albo w orzeszkach albo w migdałach. Dodam, że prażony kokos najlepiej mi się w smaku komponował.
Poczekać aż czekolada zastygnie i zajadać.
Smacznego!
Witam,
proponuję ciasto Blondie z musem dyniowym oraz czekoladą Wedel Kamelova.
Oto przepis:
100g masła (roztopionego)
1/2 szkl. brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl. musu z dyni
1 szkl. mąki
sól
3/4 łyżeczki cynamonu
czekolada Wedel KarmeLova lub Karmelova z solonymi orzeszkami
Roztopione masło wymieszać z cukrem do rozpuszczenia. Następnie dodać mus, c.waniliowy i jajko, ponownie wymieszać.Potem dodać mąkę, cynamon i szczyptę soli, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać grupo posiekaną czekoladę(najlepiej jedna kostka na 4 części)i wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem formy 20x20cm i piec w temp.180*C przez 30-35 minut.
Smacznego!
Pozdrawiam
Karmelowe poduchy bez pieczenia co rozpieszczają najwybredniejsze podniebienia 😉
Zamykam oczy i widzę: 4 warstwowe ciacho (24x24cm) krojone na małe kwadraty 'karmelowe poduchy’
1. Chrupiący spód z płatków kukurydzianych z masłem orzechowym i mleczną czekoladą Wedla.
2. Na chrupiącym spodzie warstwa nugatu niskosłodzonego.
3. Na nugacie warstwa kremu bavarian – budyń zalany czekoladą.
4. A na samym wierzchu kremu ułożone ptasie mleczko śmietankowe karmelowe, jedno obok drugiego.
Niebo w gębie, rozpusta w duszy i na sercu!:D
Moja wyobraźna zaszalała, a co tam;)
Witam!
Bardzo lubię słodkie akcenty w daniach wytrawnych, stąd tez moja propozycja: Sałatka jesienna z karmelową okrasą
Potrzebujemy:
mix sałat (lub w dowolnych proporcjach mieszamy czerwoną cykorię, rukolę, szpinak i co tam lubimy)
gruszka pokrojona w cieniutkie półplasterki
ser z niebieską pleśnią (ok 100g) pokrojony w małą kostkę
ok 250g piersi z indyka
skórka z cytryny,
gałązka rozmarynu
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka cukry trzcinowego
sok z 1,5 cytryny
50g orzechów włoskich – podprażonych lekko posiekanych
ok 70ml śmietanki
30g czekolady Wedel Karmellove
sól, pieprz,
łyżka drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
Mieszamy sos sojowy, cukier, sok z 1 cytryny, skórkę z cytryny, posiekany rozmaryn. wkładamy do tego pierś z indyka, marynujemy minimum pół godziny. Po tym czasie pierś z smażymy na patelni na złoto. Kroimy w cienkie plasterki.
Na talerzu układany garść sałaty, pierś z indyka, na niej gruszkę, skrapiamy to sokiem z połowy cytryny. Posypujemy serem, orzechami włoskimi, posypujemy pieprzem i lekko solą.
śmietankę zagrzewamy w garnuszku, wrzucamy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę, dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Nie będę pisała :D. Ja bym zwyczajnie zeżarła. Po co ulepszać doskonałe? 😀
Ulepszać niekoniecznie, ale delektować się tym smakiem również w wypiekach i deserach to już owszem 🙂
Obawiam się Olu, że nie zdążyłabym 😀
Ok, wszystko jasne 😀
Ach, jak ja lubię takie konkursy! Każdy pretekst, by upiec ciasto w środku tygodnia jest dobry! 🙂
Postawiłam na ciasto czekoladowe przełożone bitą śmietaną o smaku ptasiego mleczka 🙂
Oto przepis:
Ciasto czekoladowe:
6 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
120 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g kakao
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka (w całości) i cukier. Ubijać (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania jasnej, puszystej masy i potrojenia objętości. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Dodać masło i wymieszać.
3 tortownice o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
(za mojewypieki.com)
Krem:
500 ml śmietany kremówki
10 batoników ptasiego mleczka Wedel
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka z grubym dnem. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia.
Masę ostudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia ubić (mikserem z przystawką do ubijania białek). Powinien powstać gęsty krem.
(inspiracją był krem na bazie innych batoników, też za mojewypieki.com)
Moja propozycja to „Kwadraciki z białej czekolady z jagodami” – bombka kaloryczna, idealna na długie, jesienne wieczory. Idealna z lampką białego, wytrawnego wina. Spożyta wraz z bliskimi, znajomymi i tymi kochanymi;)
Składniki:
500 g czekolady karmeLove z solonymi orzeszkami
350 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
50 g masła
150 g jagód
olej kokosowy do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kwadratową blaszkę do pieczenia o boku 20 cm wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją olejem kokosowym.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem i masłem.
Powstałą masę studzimy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Następnie przelewamy ją na blaszkę, posypujemy jagodami, wciskając je delikatnie w czekoladową masę.
Blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ładnych parę godzin (najlepiej na noc, ale wystarczy 5-6 godzin).
Po tym czasie wyjmujemy naszą słodkość z lodówki, przekładamy na deseczkę i usuwamy folię aluminiową.
Kroimy ją na kwadraciki ostrym nożem, maczając go w gorącej wodzie.
Delektujemy się…
Wiem, że kalorycznie. Ale nie zawsze i nie wszędzie. Od czasu do czasu. Każdy może mieć swoje małe grzeszki XD
Smacznego.
Karmelowa zupa dyniowa
1 mała dynia (ok. 750 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska grubo mielona
pieprz
1 l bulionu warzywnego
250 ml mleczka kokosowego
pieprz cayenne
kawałek świeżego imbiru
rozmaryn
50 g czekolady KarmelLOVE z orzeszkami ziemnymi
100 ml śmietanki 30%
50 g czekolady KarmelLOVE z orzeszkami ziemnymi
Przygotowanie:
Dynie pokroić na małe kawałki, wydrążyć środek. Ułożyć na blaszce skropić oliwą z oliwek, doprawić sporą ilością soli morskiej i pieprzu. Piec 60 min w 190 stopniach. Po tym czasie lekko przestudzić, obrać ze skóry.
Dynie przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować. Gotować 5 min. Zmiksować na gładki krem. Dodać pokruszoną czekoladę KarmelLOVE i mleczko kokosowe. Doprawić startym na tarce imbirem i pieprzem cayenne oraz odrobiną rozmarynu. Zagotować.
Śmietankę 30 % zagotować, wyłączyć palnik dodać pokruszoną czekoladę KarmelLOVE. Mieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy.
Zupę podawać z ulubionej misce z kleksem karmelowej śmietany i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Mój pomysł to błyskawiczny deser- chrupiący, słodki i słony za razem, bez pieczenia:
Ryżowa pychotka z solonymi fistaszkami i czekoladą karmelovą
Składniki:
– 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
– 2 szklanki śniadaniowych płatków ryżowych (nie takich do gotowania)
– 1 szklanka pszenicy preparowanej
– 1 szklanka fistaszków solonych
– 1 tabliczka czekolady karmelovej
– ½ szklanki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
1. Czekoladę i fistaszki posiekać na spore kawałki.
2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
3. Płatki ryżowe i pszenicę wsypać do dużej miski. Dodać resztę sypkich składników i wlać mleko skondensowane- całość wymieszać.
4. Gotową masę przełożyć do pucharków lub miseczek. Zajadać bez większych wyrzutów sumienia.
Smacznego!
Po prostu puściłam swoje wodza fantazji i wymyśliłam przepis na pyszne ciastka w kształcie łabędzi oblane przepyszną czekoladą ,,Wedla”:)
Ptysiowe łabędzie w czekoladowej polewie ,,Wedla”
Składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej
7 g soli
6 jajek
100 g masła
krem:
1 litr śmietany 36 %
18 g cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
polewa:
100 g czekolady ,,KarmeLove” smak karmelowa ,,Wedla”
2 łyżki masła
Wykonanie:
1 szklankę wody wlej do garnuszka dodaj masło, sól, zagotuj. Do wrzątku dodaj mąkę, zaparz, ostudź. Do zimnej masy dodaj po 1 jajku, wyrób. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyciskaj taką samą liczbę okrągłych ptysiów o średnicy 7 cm oraz wzorów w kształcie litery S i kuleczki. Piecz 25 minut na złoty kolor w temperaturze 200 st C.
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem w połowie ubijania dodaj cukier waniliowy, a pod koniec puder.
Zimne ptysie przekrój w poprzek.
Polewa: w garnuszku połącz czekoladę ,,KarmeLovą” o smaku karmel ,,Wedla” i masło, rozpuść na małych ogniu mieszając. Wierzch ptysiów posmaruj polewą czekoladową przy pomocy pędzelka cukierniczego (delikatnie) odstaw do zastygnięcia na godzinę.
Na podstawy wyciskaj krem, wierzch ptysiów posmarowane polewą delikatnie przekrój na pół i ułóż na kremie formując skrzydła.
Z ,,S-ów” zrób szyję i głowę, a z kuleczek ogony. 😉
Pyszna czekolada i pyszne ciasto z karmelem. Uwielbiam ciasto dyniowe z całymi owocami. Zwykle dodaję te które są sezonowe tym razem będzie to dynia. Akcentem byłabym czekolada karmelowa. Polewa z czekolady karmelowej. Ciasto dyniowe z całymi jabłkami, s czekoladą karmelową. Potrzebujemy:
2 szklanki startej dyni
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru białego
0,5 szklanki oleju, 4jajka
łyżeczka imbiru zmielonego
łyżeczka cynamonu
4 duże jabłka mogą być antonówki kwaskowe
2 łyżki cukru waniliowego
czekolada karmelLove Wedel
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, tak aby nie uszkodzić owoców. Do garnka nalać wody, wsypać cukier waniliowy i dorzucić jabłka. Gotować na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
W tym czasie jajka utrzeć z cukrem zwykłym i trzcinowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać, cały czas ucierając, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Następnie dodać jabłka, przyprawy i wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy. Poukładać jabłka. Piec w temperaturze 1800 przez 80 min.. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Czekoladę karmelową roztopić w kąpieli wodnej i polać nim ciasto.Pycha !Polecam!
proponuję kremowy deser:
karmeLOVE risotto:
składniki na 2 porcje:
500 ml mleka
30 g cukru
50 g masła
125 g ryżu
150 g czekolady karmeLOVE – karmelowej z solonymi orzeszkami
w garnku z grubym dnem roztopić masło a następnie dodawać: ryż, cukier i mleko. Gotować, odparowując mleko aż do uzyskania ryżu al dente w mlecznym sosie.
Dodać czekoladę i wymieszać do połączenia składników.
Risotto przełożyć do pucharków i udekorować brzoskwiniami z puszki oraz malinami.