Zapraszam Was serdecznie na kolejną edycję konkursu z marką Lubella. Mam do rozdania dwa duuuże zestawy produktów – takie jak ten na zdjęciu.
Zadanie konkursowe
Zadanie może na pierwszy rzut oka wydać się trudne, ale nie wątpię, że dacie radę 🙂 Podpowiedzcie mi makaronowe przepisy na upał. Każdy na pewno ma swoją wersję makaronu z truskawkami i ja te Wasze wersje chętnie poznam. A może macie inne ulubione przepisy makaronowe na lato? Może chłodnik albo deser?
Odpowiedzi wpisujcie w komentarzach do tego wpisu. Zdjęcie potrawy będzie dodatkowym atutem, ale nie jest wymagane. Na Wasze przepisy czekam do 16 czerwca. Wyniki ogłoszę 17 czerwca.
Ps. Nie przejmujcie się, jeśli w komentarzach Wasze zdjęcia nie wyświetlają się w całości. Wystarczy najechać na zdjęcie kursorem, wcisnąć prawy przycisk myszy i wybrać: Pokaż obrazek.
Tagi: makaron
Hej – mój ukochany przepis na gorące dni : Makaron ze smażonymi pomidorami
makaron papardelle
papryczki chili nieduży kawałeczek
pomidor duży czerwony malinowy
czosnek 2 ząbki
cebula 1szt.
oliwa
sól, pieprz
bazylia
Makaron ugotować wg przepisu. Pomidora umyć i pokroić w miarę szerokie plastry. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, papryczkę posiekać drobno. Rozgrzać patelnię grillową i przesmarować ją cienką warstwą oliwy. Jak patelnia się nagrzeje ułożyć na niej pomidory i posypać z góry cebulą, czosnkiem i papryczką. Po chwili przełożyć na drugą stroną i tak chwilę przypiekać, uważając na cebulę, czosnek i papryczkę żeby się nie przypaliły.Na makaronie ułożyć pomidory z cebulą i czosnkiem i papryczką. Posypać bazylią. Posypałam jeszcze świeżo startym pieprzem i parmezanem. Smacznego !
polecam 🙂 Ulla
1 opakowanie makaronu Lubella
2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych
garść truskawek.
Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Garść truskawek obciąć z szypułek. Truskawki wymieszać z lodami i dodać do ugotowanego makaronu al dente.
Makaron ze słodkim sosem porzeczkowym
składniki:
25 dag makaronu kokardki Lubella
20 dag czerwonej porzeczki
10 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1 etap. Przygotowałam makaron według przepisu na opakowaniu.
2 etap. Zmiksowałam umyte, osuszone owoce czerwonej porzeczki z dodatkiem cukru i cukrem waniliowym.
3 etap. Makaron podałam polany słodkim sosem porzeczkowym. Można schłodzić w lodówce 🙂
Extra 🙂
Witam, mam swoją wersję makaronu na upały od lat, wiem, może rewelacji i mega zaskakujących połączeń nie będzie,ale smakuje pysznie, aromatycznie i naprawdę polecam wypróbować, każdemu kto chce w 15 minut mieć wspaniałe, zdrowe i pożywne danie obiadowe!
Składniki dla 4 osób: 500 g makaron kokardki (Lubella); 250 g tuńczyk w oleju (używam zawsze Rio Mare,gdyż jest moim zdaniem najsmaczniejszy) ; swieża bazylia 1 pęczek; 250 g mozzarella;15 ml olej extra vergin ; 500 g pomidorki koktajlowe lub daktylowe; sól, pieprz czarny do smaku;
Wykonanie:
(kroki od 1-5 robię w czasie kiedy gotuję się makaron);
1.Pomidorki opłukać i przekroić na połówki.
2.Mozarellę wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę.
3.Tuńczyka odsączyć z oleju i „rozczesać” widelcem.
4.Bazylię opłukać,osuszyć i większe liście przerwać w rękach na pół.
5.Wymieszać w dużym naczyniu pomidorki,mozzarellę, tuńczyka,bazylię, polać oliwą extra vergin.
6.Ugotować kokardki al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
7.Po ugotowaniu makaronu nie płukać, gorący dodać do misy z resztą składników i wymieszać,wtedy temeratura makaronu zetnie mozzarellę,a ta stanie się delikatnie „ciągnąca”.
8.Odrobina swieżego pieprzu i gotowe !
Smacznego !!!
W upalne dni do pracy przygotowuje sobie sałatkę owocową z makaronem. Jest nie tylko smaczna, ale również lekka i sycąca. Możemy wykorzystać praktycznie każde owoce, które mamy w domu. Poniżej przykładowa sałatka.
Składniki:
makaron pełnoziarnisty (np. lubella świderki pełne ziarno)
owoce wedle uznania:
truskawki, maliny, owoce leśne, ananas, winogrona, banan, kiwi, mango, mandarynki itp.
jogurt naturalny
sok z cytryny
świeże liście kolendry i mięty.
Ugotowany makaron mieszam z pokrojonymi w kostkę owocami. Sałatkę zalewam sosem przygotowanym z jogurtu, soku z cytryny i posiekanych ziół.
Można przygotować dzień wcześniej, przełożyć do pudełeczka i rano zabrać ze sobą do pracy 🙂
Witam,
Przesyłam cudownie prosty i mega smaczny przepis na kolorowe spaghetti z prosciutto i szparagami.
Makaron ugotować al dente.
Na rozgrzanej olwie podsmażyć pokrojone w kawałki szparagi oraz drobno posiekaną cebulkę. Wrzucić kilka plastrów prosciutto, lekko zesmażyć, dodać ugotowany makaron, łyżkę masła, przyprawić solą, pieprzem, świeżym oregano i słodką papryką. Całość wymieszać, podsmażyć jeszcze kilka minut. Podawać ze startym na grubo parmezanem.
Dzięki, pozdrawiam 🙂
Kaśka
super! 🙂
Witaj,
To i ja podsyłam swój pomysł na makaron 🙂
Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano
150 g makaronu farfalle
200 g piersi z kurczaka
6 łyżek pomidorów krojonych z puszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
natka pietruszki do dekoracji
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy przez około 8 minut, odcedzamy. Mięso myjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy, dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano – całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos i dekorujemy natką.
Czasami warto eksperymentować.
Tak było w tym przypadku – łącząc różne składniki tak odmienne wyszła moja ulubiona Sałatka makaronowa z mandarynkami i chilli.
Sałatka jest idealna na „rozbudzenie”.
Połączenie słodyczy mandarynek
z temperamentem chilli.
Składniki :
250g makaronu świderki
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
4 mandarynki
garść żurawiny
1 papryczka chilli
200g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
pieprz cayenne
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie :
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy na sitku.
Papryki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy w paski.
Mandarynki obieramy, usuwamy błonkę.
Dzielimy na piórka które przekrawamy na pół.
Do makaronu dodajemy papryki, mandarynki i żurawinę.
Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne i sok z cytryny.
Mieszamy i zalewamy sałatkę.
Całość chłodzimy w lodówce.
Smacznego
Z zamiłowania do makaronu i szpinaku powstało to połączenie Makaron z kurczakiem i szpinakiem na ostro 😉
Składniki :
400g makaronu pióra
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej
gałka muszkatołowa
1 szkl. śmietany 18%
1-2 papryczki chili
450g szpinaku w sosie śmietanowym
5-6 ząbków czosnku
Przygotowanie :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie
według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy
i kroimy w kostkę.
Obsypujemy solą i pieprzem.
Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju.
Po usmażeniu studzimy.
Na czystej patelni rozpuszczamy masło.
Wrzucamy oczyszczony i pokrojony w piórka czosnek.
Czekamy aż się zrumieni.
Dokładamy szpinak.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Następnie dorzucamy umytą, oczyszczoną
i drobno pokrojoną papryczkę chili
oraz śmietanę.
Całość mieszamy, by składniki się połączyły.
Dobrze jest sprawdzić czy nie trzeba jeszcze
doprawić przyprawami do smaku.
Do gotowego szpinaku dodajemy
usmażoną pierś z kurczaka.
Mieszamy i podduszamy razem,
by kurczak dobrze przeszedł sosem.
Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy jeszcze.
Kurczak z sosem wykładamy na ugotowany makaron
choć równie dobrze możemy makaron połączyć z sosem
w jednym garnku mieszając.
Smacznego.
Ulubione danie mojego męża gości na naszym stole chyba za często
Canelloni
Składniki :
250g makaron Canelloni
500g mięso mielone wieprzowe
500g pieczarki
2 średnie cebule
1 jajko
300g serek topiony Blue Cheese w saszetkach
70g sera startego żółtego
2 szkl. gorącej wody
sól
pieprz
masło
olej
Przygotowanie :
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pieczarki,podsmażamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odcedzamy na sitku.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy aż mięso zmieni kolor.
Mięso z cebulą łączymy z pieczarkami.
Gdy wystygnie dodajemy jajko.
Doprawiamy i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Rurki makaronu napełniamy farszem i układamy w naczyniu.
Serki mieszamy z gorącą wodą.
Zalewamy makaron. Posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 35 minut.
Sałatka makaronowa z kurczakiem
Pożywna sałatka idealna na każdą porę dnia
Składniki :
250g makaronu wstążki
1 podwójna pierś z kurczaka
2 gruszki
100g orzechów laskowych
olej
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
3 łyżki musztardy
130g majonezu
165g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki curry indyjskiego
Przygotowanie :
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Po usmażeniu studzimy i kroimy w kostkę.
Orzechy siekamy.
Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Sos przygotowujemy łącząc majonez z jogurtem,
musztardą, sokiem z cytryny i curry.
Na sam koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Mieszać/miksować do idealnego połączenia składników.
Gotowym sosem polać składniki sałatki.
Wymieszać delikatnie.
schłodzić w lodówce.
Smacznego
Czemu mój post został usunięty?
Tyśka, nie został usunięty, tylko czekał na moją akceptację, bo skomentowałaś u mnie po raz pierwszy. Od tej pory Twoje komentarze na mojej stronie będą pokazywały się od razu 🙂
Aha, już rozumiem 🙂
Dzięki, pozdrawiam!
Witam
Przesyłam prosty, mega fantastyczny przepis na pyszne danie z makaronem na upalne dni taki jak dziś!
Makaron Lubella z musem truskawkowym
składniki:
250 g makaronu kolanka Lubella
500 g truskawek
3 łyżki cukru
18 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź na durszlaku. Truskawki oczyść ze szczypułek, umyj na durszlaku, osusz.
Kilka truskawek zostaw, a resztę zmiksuj z cukrami. Podawaj z makaronem i kawałkami truskawek na zimno.
Makaron z truskawkowym sosem 🙂
Składniki:
– 300 g makaronu świderki Lubella
– 1 kg truskawek
– 250 g serka ricotta
– 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. W tym czasie truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Zostawiamy kilka truskawek do dekoracji, resztę miksujemy blenderem, dodajemy cukier i serek. Mieszamy.
Makaron odcedzamy i przekładamy na talerze, polewamy zmiksowanymi truskawkami, posypujemy pokrojonymi truskawkami.
Smacznego 🙂
Kiedy doskwierają upały uwielbiam zajadać zupy owocowe, chłodzą, orzeźwiają a razem z makaronem sycą. Jedna z moich ulubionych to jagodowa:
1/2 jagód zalać 1,5 lita wody (można dodać kilka ziaren kardamonu) i gotować kilkanaście minut aż wywar będzie esencjonalny. Nieco przestudzić i doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny. Podawać z ulubionym makaronem. 🙂
Makaron z truskawkami
Składniki:
500g makaronu (np. spaghetti Lubella)
1kg truskawek
duży kubek jogurtu naturalnego lub mleka
ok. 250g sera białego
trochę cukru
Makaron ugotować wedle uznania 😉
Resztę składników zmiksować w blenderze.
Powstałym sosem polać makaron i dać dzieciom na obiad 🙂 moje dziś wylizywały talerze ;)Oczywiście dorośli też mogą…
Smacznego 🙂
U mnie w upalne dni sprawdza się makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Potrzebne jest:
paczka ulubionego makaronu typu kokardki, uszka, świderki
500 g mrożonego szpinaku
2 łyżki suszonych pomidorów
pół łyżeczki czosnku granulowanego
Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu, na patelni należy przesmażyć 500 g szpinaku mrożonego z odrobiną soli. W tym czasie ugotować paczkę makaronu. Kiedy szpinak przestygnie dodaję pół łyżeczki czosnku i mieszam, do tego 2 łyżki suszonych pomidorów i mieszam z makaronem. Najlepiej smakuje po ok 20-30 minutach kiedy przestygnie 🙂
Witam serdecznie;
mnie letnie dania kojarzą się nie z owocami, ale z cukinią. Jesienią jest to oczywiście pyszne, pikantne i rozgrzewające lecho, natomiast wakacje to wariacje na temat cukinii. Jeżeli chodzi o połączenie tego warzywa z makaronem to zachęcam do wypróbowania tych przepisów. A że wszystkie moje dania makaronowe to albo makaron mojej produkcji albo właśnie Lubella więc nic dodać. A oto przepisy:
1. Spaghetti z cukinią i boczkiem
– pół paczki makaronu spaghetti
– 2 małe cukinie, pęczek natki pietruszki
– kawałek boczku
– 0.5 litra śmietany 30%
– 2 żółtka
– przyprawy do smaku, starty ser
Spaghetti ugotować al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni (najlepszy będzie wok, dodać pokrojoną w drobne paseczki cukinię i przesmażyć kilka minut. W tym czasie przygotować sos: śmietankę zmiksować z żółtkami i startym serem, doprawić do smaku. Makaron dorzucić do woka, wymieszać, zalać sosem i mieszać delikatnie aż sos zgęstnieje. Podawać posypane serem i natką pietruszki.
Danie z cukinii nr 2:
Kokardki z cukinią
– makaron kokardki
– 2 małe cukinie
– 3 pomidory- obrane ze skóry
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– łyżeczka ziół prowansalskich
– sól, pieprz, cukier,
– starty ser
Makaron ugotować al dente. Cukinię pokroić w słupki, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i posiekany czosnek. Smażyć ok 3 minut, polać octem balsamicznym, dodać przyprawy i dusić ok. 5 minut. Wsypać makaron, wymieszać, podawać posypane startym serem
Danie nr 3
Makaron z tuńczykiem i porem
Równie pyszny, jeśli nie najlepszy makaron na szybki obiad. Można dodać swój ulubiony rodzaj makaronu, ja preferuję tutaj także spaghetti.
– paczka makaronu
– 2 puszki tuńczyka w kawałkach- ja daję jedną w sosie własnym i jedną w oleju
– 2 duże pory- tylko białe części
– ewentualnie 2 łodygi selera naciowego
– sól, pieprz ziołowy
Makaron gotujemy. Na oleju z puszki tuńczyka smażymy pokrojone w półplasterki pory i drobno pokrojonego selera naciowego- kilka minut. Dodajemy tuńczyka, rozgniatamy, mieszamy z porami, przyprawiamy i dusimy ok. 5- 8 minut. Łączymy z makaronem i podajemy.
145 g makaronu Muszelki nr 26 Lubella (Conchigliette piccole)
różyczki 1 średniego brokuła
1 opakowanie sera feta (270g)
2 łyżki startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki soli do gotowania makaronu
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki oregano
1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty pieprzu czarnego
olej do smarowania foremek
Makaron wrzucić do 1,5 wrzącej posolonej wody i gotować ok. 6 minut, aż będzie al dente. Odcedzić. Różyczki brokuła umyć, wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotować ok. 5 min (można również ugotować je na parze). Wyjąć je z wody, następnie pokroić na małe kawałeczki. Ser feta pokroić w małą kostkę. W misce umieścić jeszcze ciepły makaron, pokrojone brokuły, ser feta oraz starty żółty ser i wymieszać. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę jogurtu oraz przyprawy. Wymieszać. Silikonowe foremki do mini-babek napełnić przygotowanym makaronem, ubijając go dokładnie łyżką. Napełnione foremki wstawić do lodówki na min. 30 min. Po wyjęciu z lodówki ostrożnie przełożyć foremkę na talerz (do góry dnem) i delikatnie ją usunąć. Powstałe makaronowe babki dowolnie udekorować i podawać.
A nazwa tego makaronowego dania to oczywiście Makaronowe babki 🙂
Witam – na upały polecam owocową zupe z makaronem – jest pyszna i przypomina mi moje dzieciństwo. W zależności od tego jakie sa sezonowe owoce można kombinować ze smakiem zupy – ja uwielbiam zupę wisniową – świeże wiśnie drylujemy wrzucamy do garnka zalewamy wodą – zagotowujemy, dodajemy odrobinę cukru, zabielamy smietaną – gotujemy makaron i podajemy w zaleznosci od upodobania na zimno bądź ciepło
Dania z makaronem to dla mnie szybki sposób na pyszny obiad;-)Często zaglądam do kuchni i coś eksperymentuję.Ostatnio zrobiłam makaron wstążki z bobem i polałam go sosem smietanowym;-)Pycha;-)
A oto przepis:
Woreczek mrożonego bobu ok 400gram ugotowałam w osolonej wodzie,kilka minut aż zmięknie.Ostudziłam.Blenderem zmiksowałam doprawiłam solą, pieprzem , sokiem z cytryny i odrobiną czosnku.W rondlu roztopiłam 3 łyżki masła,dodałam garść posiekanej szalotki,podsmażyłam na złoty kolor i dodałam kieliszek białego wytrawnego wina.Duszę kilka minut.Zalewam połową szklanki śmietanki 30%.Doprawiam pieprzem i solą oraz odrobiną wegety.Makaron wstążki należy ugotować al dente,wrzucić do rondla z tym sosem i lekko przemieszać.Na talerz wyłożyć puree z bobu następnie makaron z sosem i można posypać startym parmezanem;-)
Owocowo
Składniki:
20 dag makaronu świderki Lubella
1 banan
1 kiwi
1 brzoskwinia
garść truskawek
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu (jeżeli owoce są słodkie można pominąć)
Przygotowanie:
1. Makaron świderki Lubella ugotować na miękko i odstawić do wystygnięcia.
2. Owoce pokroić według uznania, my lubimy drobną kostkę.
3. Jogurt naturalny wymieszać z miodem i owocami dodać makaron i dokładnie wymieszać.
4. Udekorować różami z truskawek.
Smacznego!
Pyszny i baardzo lekki letni obiadek
1/2 opakowania makaronu muszle
5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego
150 g truskawek odszypułkowanych
3 łyżeczki cukru pudru
sos waniliowy
1 szkl mleka 3,5 %
1 cukier z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki cukru kryształu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Truskawki zmiksować. Serek połączyć z cukrem i truskawkami. Nadziewać muszle.
Zrobić sos: wszystkie składniki roztrzepać dokładnie, żeby nie było grudek mąki ani żółtka. Sos postawić na małym ogniu i gotować do zgęstnienia (ale nie zagotować bo się zważy). Gorącym sosem polać muszle. Ozdobić gałązkami mięty 🙂
Mój przepis na coś konkretnego i sycącego, w sytuacji gdy temperatura otoczenia wręcz zabrania jeść ciepłych potraw 🙂
Sałatka jest pełnowartościowym posiłkiem, są w niej warzywa, coś dla nie wyobrażających sobie obiadu bez mięsa i węglowodany- czyli konkursowy makaron.
niektóre składniki sałatki można przygotować z wyprzedzeniem.
Składniki:
sałata /dowolna mieszanka wg upodobań/ u mnie najczęściej rzymska + różne 'ogrodowe’ listki,
paryka pocięta w paski,
ogórek
kukurydza /fajnie jak samodzielnie gotowana, ale w leniwe letnie dni może być z puszki 😉 ,
MAKARON – UGOTOWANE KOKARDKI LUB ŚWIDERKI /1 szklanka/
ostatni składnik wg nastoju
smażone krewetki/ zrumieniony wędzony boczek lub porwany na kawałki pieczony kurczak /
Sos:
posiekane suszone pomidory, musztarda 2 łyżki, miód 1 łyzka, oliwa 2 łyżki, pieprz i ulubione zioła / proporcje sosu można dopasować do indywidualnych upodobań/
Przygotowanie:
składniki sałatki wymieszać /oczywiście umyć i pokroić warzywa. w oddzielnym kubku przygotować sos. całość najlepiej przygotować w dużym garnku i po polaniu sosem nakryć przykrywką i porządnie wstrząsać aż wszystkie składniki pokryje sos. Smacznego 🙂
Jako danie na słodko proponuję pieczoną brzoskwinię w odrobinie miodu, posypaną po upieczeniu posiekaną świeżą bazylią. Bardzo dobrze komponuje się zapiecznona z ugotowanym wcześniej MAKARONEM /świderki/ obficie posypanym cynamonem. /dla lubiących dania na słodko można udekorować bitą śmietaną/
[…] dziękuję Wam za udział w konkursie. Przesłaliście sporo ciekawych przepisów makaronowych na upał. Fajnie będzie zaglądać do […]