W upał lody są bardzo wskazane. Najlepiej, jeśli wcześniej przygotujemy je sami. Jeszcze lepiej, gdy mamy mleko i śmietanę prosto od krowy. Na wakacjach u Cioci zachwyciłam się smakiem prostych domowych lodów, przy których pracy jest tylko chwilka, a potem czeka nas już tylko przyjemność jedzenia. Z najprostszych składników powstaje pyszny i atrakcyjnie wyglądający deser.
Lody śmietankowo-malinowe
- pół litra śmietanki
- 2 łyżki cukru
- ew. łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
- około pół szkl soku malinowego
Śmietankę ubij prawie na sztywno. Dodaj cukry i ubij na małych obrotach.
Ubitą śmietanę wymieszaj szpatułką z połową soku. Przełóż masę do pojemnika, nalej trochę soku na wierzchu, zamknij i wstaw do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmij lekko zmrożoną, ale w środku płynną masę. Dolej jeszcze trochę soku i wymieszaj niezbyt dokładnie, skupiając się na zmrożonych już lekko brzegach.
Ponownie wstaw do zamrażalnika. Po upływie pół godziny ponownie polej sokiem i przemieszaj.
Po kilku godzinach lody są gotowe do spożycia.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, lody, śmietanka, sok malinowy
Wspaniałe 🙂
Gin, owszem 🙂 I takie łatwe do zrobienia! 🙂
Śmietanka to 36% ma być?
Marzena, dowolna, która nadaje się do ubijania. Czyli zwykle 30% lub 36% 🙂