Jeśli lubicie kremy czekoladowe, to polecam wersję z kaszy jaglanej, która jest znacznie zdrowsza i mniej tucząca niż kremy śmietanowe lub maślane. Krem jest delikatny, lekki, a smaku kaszy w nim nie czuć. Jest dyskretnie doprawiony cynamonem, który czuć odrobinę, ale nie dominuje. Jeżeli użyjesz płatków jaglanych zamiast kaszy, to krem będzie miał gładszą konsystencję. Niestety, moim zdaniem raczej nie nadaje się do smarowania pieczywa, bo jest za mało intensywny (dużo w nim tej kaszy; chociaż znam kilka osób, które mają inne zdanie na ten temat). Za to do wyjadania łyżeczką jest idealny 🙂

Inspirowałam się przepisem z bloga Niebieska Pistacja.

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

  • 1 szklanka płatków jaglanych lub kaszy jaglanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu

W garnku zagotuj pół litra wody, dodaj sól, kaszę i gotuj 10 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Kiedy kasza trochę przestygnie, ale nadal będzie ciepła, dodaj mleko, cukier trzcinowy, cynamon, połamaną czekoladę, zamieszaj krótko, przykryj i poczekaj jeszcze kilka minut, aż czekolada się roztopi. Następnie dodaj masło i zmiksuj wszystko dokładnie na gęsty krem.

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Tagi: , , , , , ,