Zapraszam na wspaniały i bardzo prosty do wykonania obiad. Pieczony łosoś i sos pesto to bardzo smakowite połączenie. Jeśli można ten efekt osiągnąć przy minimalnym wysiłku, to tylko lepiej. Wystarczy posiekać lub zmiksować bazylię z czosnkiem, a podczas pieczenia łososia w pesto – uprażyć orzechy piniowe. Taka różnorodność struktur jest bardzo przyjemną odmianą klasycznego sosu pesto.

Za przepis dziękuję dietetykom z Consilium Vitalis. Odrobinę zmodyfikowałam, oryginał znajdziecie na ich stronie.

Łosoś pieczony w pesto błyskawicznym

Pieczony łosoś w pesto błyskawicznym

[2 porcje]
  • 300 g łososia

Pesto:

  • pół pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka nasion słonecznika lub orzeszków pinii
  • sól, pieprz

Do podania:

  • pół główki sałaty lub pół opakowania miksu sałat
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 60 g kaszy jęczmiennej

Pesto. Liście bazylii i czosnek posiekaj drobno lub zmiksuj w malakserze z dodatkiem oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Łosoś. Łososia nasmaruj sosem pesto i ułóż na folii aluminiowej, dodając jeszcze trochę pesto na wierzch. Zawiń folię tak, by łatwo ją było otworzyć od góry. Ułóż zapakowane w folię kawałki łososia na blasze i piecz w 180°C przez 20 minut. Rozwiń folię i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

Podczas pieczenia łososia przygotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Upraż na suchej patelni orzeszki piniowe. Sałatę wymieszaj z oliwą i dodaj połowę orzeszków. Pozostałymi orzeszkami posyp łososia.

Łosoś z pesto błyskawicznym 1Łosoś z pesto błyskawicznym 2

Łosoś pieczony w pesto błyskawicznym 0

 

Tagi: , , , , , ,