Z warsztatów z wołowiną QMP przyniosłam nowy pomysł na smaczny obiad. Szybki i dość łatwy do wykonania. W czasie gotowania ziemniaków można przygotować całą resztę. Antrykot świetnie nadaje się na stek. W tym daniu występuje w towarzystwie aksamitnych ziemniaków purée, krótko smażonych liści szpinaku oraz steków z dużych pieczarek. Wskazany jest też dodatek sosu. U mnie jest to sos holenderski na białym winie, w oryginalnym przepisie z warsztatów był to sos holenderski z miso.

Polecamy winoPolecamy wino: do wołowiny bedą pasować jakościowe wina Bordeaux, Barolo, Supertoskany, Ribera del Duero. My piliśmy Chateau La Valiere Medoc, które świetnie pasuje do steków i ogólnie do wołowiny smażonej lub pieczonej.

Stek z antrykotu

Stek z antrykotu z ziemniakami purée, szpinakiem i pieczarkami

[4 porcje]

Stek:

  • 800 g antrykotu QMP
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązki tymianku (pominęłam)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • olej

Purée ziemniaczane:

  • 800 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • sól

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 25 ml białego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Steki z pieczarek:

  • 1-2 duże pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Szpinak:

  • 400 g liści szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej lub ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Purée ziemniaczane. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. W czasie gotowania ziemniaków, w małym rondelku podgrzej masło z mlekiem. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na purée – możesz przetrzeć je przez sitko – i wymieszaj z masłem z mlekiem.

Sos holenderski. Masło roztop. Żółtka włóż do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą i zmiksuj na jasną puszystą masę. Dodaj wino, sok z cytryny, sól i pieprz. Nadal ubijając dolewaj małym strumieniem gorące masło. Sos powinien być puszysty i dość gęsty.

Steki z pieczarek. Pieczarki oczyść i pokrój na plastry grubości pół centymetra. Na patelni rozgrzej masło i smaż plastry pieczarek z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.

Szpinak smażony. Liście szpinaku dokładnie umyj i osusz. Na patelnię wlej oliwę, dodaj szpinak, gałkę muszkatołową (lub czosnek pokrojony na plasterki) i smaż na niewielkim ogniu przez chwilę, aż liście zmiękną.

Stek z antrykotu. Mięso najlepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed planowanym smażeniem. Umyj je, osusz, dopraw solą. Na patelni rozgrzej olej, ułóż steki i smaż po 3 minuty z każdej strony. Po przekręceniu steków na drugą stronę dopraw je pieprzem, dodaj na patelnię nieobrany ząbek czosnku i gałązkę tymianku, masło. Przenieś mięso z patelni na talerz lub deskę i przykryj pokrywką lub papierem do wypieków. Po 1-2 minutach, kiedy mięso wchłonie soki, pokrój je na plasterki.

Na talerzu układaj łyżkę purée ziemniaczanego, na nim steki. Polej wszystko sosem holenderskim. Obok ułóż szpinak, a na nim pieczarki.

Stek z antrykotu 1Stek z antrykotu 3Stek z antrykotu 4Stek z antrykotu 5Stek z antrykotu 00

Tagi: , , , , , , , , ,