Nastały chłodniejsze dni, więc czas powrócić do klasyków rozgrzewających i dodających energii. Bardzo polecam taki sos, pełen zarówno mięsa jak i warzyw. Bogactwo jego smaków zaskakuje mnie wciąż na nowo. Na naszym stole sos boloński pojawia się najczęściej w towarzystwie spaghetti, ale zdarza się nam zjeść go z ziemniakami pure albo dodawać do lazanii czy zapiekanki z ziemniakami i żółtym serem. Jest świetną bazą do najróżniejszych dań, dlatego warto zrobić większą porcję i część zamrozić, a za jakiś czas użyć gotowego sosu jako składnika bardziej skomplikowanych dań.

Sos boloński

Sos boloński 6

Sos boloński

  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • ew. szkl białego wina
  • 195 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów pelati lub przecieru pomidorowego – u mnie domowy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki suszonego oregano

Do dużego garnka wlej połowę oliwy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

W tym czasie selera i obraną marchewkę pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze. Cebulę i czosnek przesuń na bok garnka lub przełóż do miski. Do garnka wlej kolejną łyżkę oliwy i włóż marchewkę i selera. Duś przez kolejne kilka minut, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę. Podduszone warzywa przełóż do miski lub wymieszaj w garnku i przesuń na bok. Do garnka włóż boczek i smaż przez kilka minut aż lekko się zrumieni. Wymieszaj boczek z warzywami i odsuń na bok garnka. Dolej kolejną łyżkę oliwy i 1/3 mięsa. Smaż przez kilka minut dość często mieszając, aby się nie zbryliło. Usmażoną partię mięsa wymieszaj z warzywami i przesmaż kolejną porcję, aż usmażysz całe mięso.

Jeśli warzywa były przekładane do miski, to teraz wszystko powinno wrócić do garnka. Jeśli używasz wina, to wlej je do garnka i gotuj przez kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, 200 ml wody, sól, pieprz, oregano, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 2 godziny.

Sos boloński 1Sos boloński 2Sos boloński 3Sos boloński 4Sos boloński 5Sos boloński

Sos boloński 00

 

Tagi: , , , , , , , ,