Wszystkie pulpeciki to pewniak u moich dzieci. Wiem, że jak zrobię, to zjedzą 🙂 Najlepiej z sosem pomidorowym i ziemniakami. Najlepiej bez warzyw 😉 Jednak i niektóre warzywa są łaskawie akceptowane przez moje córki. Brokuł jest wśród nich. Przechodzi również mizeria lub pomidory. Dziś mam dla Was propozycję ugotowania pełnego posiłku przy użyciu parowaru. Można w nim jednocześnie przygotować nie tylko pulpety, ziemniaki i warzywa na parze, ale również sos! Nie trzeba wiele pracy, aby obiad wyglądał jakbym spędziła przy jego przygotowaniu sporo czasu. A ja tylko wymieszałam składniki, uformowałam pulpety i wrzuciłam wszystko do parowaru, a potem obiad sam się ugotował 🙂
Przepis ten przedstawiam Wam w ramach mojego udziału w kampanii Codziennie Odmiennie prowadzonej przez markę Philips. Spodziewajcie się wkrótce kolejnego konkursu, w którym do wygrania będzie sprzęt kulinarny marki Philips.
Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze
Pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa indyka
- jajko
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka tymianku
- ząbek czosnku
- 2-4 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
- 400 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki bazylii
Dodatki:
- ziemniaki
- brokuły
- papryka
Wlej wodę do zbiornika na wodę w parowarze.
Czosnek obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz bułki tartej. Oceń czy z masy da się formować pulpeciki. Jeżeli jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą – najlepiej stopniowo, oceniając czy masa ma już odpowiednią konsystencję. Uformuj kulki o średnicy około 3 cm. Pulpeciki ułóż na najniższym poziomie w parowarze.
Na wyższym poziomie ułóż ziemniaki obrane i pokrojone na ćwiartki, a na najwyższym paprykę oczyszczoną z pestek i pokrojoną na ćwiartki.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wlej go do pojemnika na rybę.
Ustaw parowar na 25 minut gotowania. Po 10 minutach do pojemnika z pulpetami dołóż umyte i podzielone na kawałki brokuły.
Tagi: bazylia, brokuły, bułka tarta, cukier trzcinowy, czosnek, film, jajka, mięso mielone, papryka, Philips, przecier pomidorowy, tymianek, ziemniaki
Może dziewczynki przekonają mojego Olka, że brokuł jest jadalny:) A pulpeciki to my lubimy baaaardzo:)
Aniu, trzeba coś pomyśleć z tym brokułem 🙂 Z czymś fajnym go podać i dzieci razem do stołu usadzić.
Oj pulpeciki t i u nas przechodzą bez mrugnięcia okiem ….co do warzyw to u nas tolerowana jest tylko marchewka i ziemniak ….choc w zupie \Olko zje wszystko:) pulpeciki w sosie pomidorowym mam w planach na przyszy tydzień:) pozdrawiam Oleńko
Jolu, ja za to w zupie nie mogę niczego przemycić, bo moje dziewczyny nie jedzą zup kremów. Wywar z różnych warzyw chętnie jedzą, ale to nie jest do końca to, o co nam chodzi 🙂 Jednak nie zamierzam się przejmować. Sama w dzieciństwie byłam niejadkiem i straszną chudziną i jestem wdzięczna rodzicom, ze mnie nie zmuszali do jedzenia, bo dzięki temu teraz bardzo lubię jeść 🙂
[…] Może zainteresuje Was również przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym lub pulpeciki drobiowe z warzywami na parze. […]
Te pulpeciki chyba wszystkie dzieci kochają. Moje uwielbiają. Miłego dnia
Kasia, dziękuję 🙂