Na te Święta proponuję mięso trochę mniej typowe niż indyk czy schab. Piersi kaczki lubią wino, miód i owoce. I wszystko to ode mnie dostały 🙂 Najpierw zamarynowane w smakowych musztardach, następnie duszone w minimalnej ilości tłuszczu, a na koniec podane z karmelizowaną brukselką i żurawiną pomarańczową oraz z duszonym jabłkiem z żurawiną pomarańczową. Kiedy jadłam to danie, czułam się niebiańsko. Bardzo lubię mięsa ze słodką nutą owocową, więc kaczka idealnie się tu wpasowała w moje preferencje.

Proponujemy wino: Do kaczki proponujemy wina ze szczepów Pinotage czy Syrah, jeśli chodzi o wina czerwone. Z zacniejszych czerwonych proponujemy podać Barolo bądź Barbaresco. Chcąc podać wina białe, odpowiednimi będą Riesling lub Viogner.

Na końcu wpisu znajdziecie wyniki konkursu Kamis Specialite.

Piersi kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej

Piersi kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej

  • jedna podwójna pierś kaczki bez kości
  • łyżeczka oliwy

Marynata:

  • 2 łyżeczki Musztardy z żurawiną Kamis Specialite
  • 2 łyżeczki Musztardy z czerwonym winem Kamis Specialite
  • pół łyżeczki Pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis Specialite
  • ćwierć łyżeczki Soli morskiej w młynku Kamis Specialite

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Mięso opłucz, wysusz i posmaruj marynatą. Włóż do zamykanego pojemnika plastikowego i wstaw do lodówki na noc lub dłużej. Na patelnię parową nalej oliwę i wyłóż mięso. Przykryj i smaż na średnim ogniu, aby trochę się zrumieniło. Po 10 minutach obróć mięso na drugą stronę. Przykryj i smaż kolejne 10 minut, obracając ponownie mięso, jeśli trzeba. Jeżeli dno patelni będzie zbyt mocno się przypiekać, dolej 1-2 łyżki wody, a z przypieczonych drobinek powstanie pyszny sos.

Wyniki konkursu Kamis Specialite

Z wielką przyjemnością obejrzałam zdjęcia przez Was nadsyłane. Jak zwykle było kilka prac, które skradły moje serce, ale musiałam wybrać jedną. Zdecydowałam się na uszka wigilijne z dodatkiem Czarnego pieprzu młotkowanego Kamis Specialite nadesłane przez Małgorzatę z Piotrkowa Trybunalskiego. Przypomniały mi moje dzieciństwo i potrawę, która mi się najmocniej z Wigilią i Świętami kojarzyła i którą najbardziej lubiłam. Pieprz młotkowany pasuje mi do uszek idealnie, bo muszą mieć wyraźnie wyczuwalny smak tej przyprawy. Małgorzacie serdecznie gratuluję smakowitej wygranej, a wszystkim bardzo dziękuję za udział w zabawie.

Tagi: , , , , ,