Deszcz, czy dziki upał – nieważne! W lecie pogrillować trzeba 🙂 Choćby na patelni do grillowania.
Pierś kurczaka z grilla jest zawsze pyszna. Bardzo lubię mocniej przypieczone fragmenty. Mięso w tym przepisie jest przesiąknięte aromatyczną, orientalną marynatą.
Przepis znalazłam u Myszy Klapsiary – dzięki 🙂
Wpis bierze udział w akcji: Wielkie grillowanie.
Kurczak w glazurze miodowej z imbirem
- 2 piersi z kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego+1 łyżka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego ( u mnie balsamiczny, np. Kuhne )
- 1 łyżka wody
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- płaska łyżka mąki (pominęłam)
- 200 g spaghetti lub penne
- natka pietruszki
[Listonic]
Do worka strunowego włóż wszystkie składniki marynaty i mięso. Zamknij dokładnie worek i wymieszaj zawartość. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij kurczaka z glazury i smaż na patelni grillowej po 4-6 minut z każdej strony. W tym czasie ugotuj al dente makaron. Odcedź i wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Kurczaka podawaj z makaronem, obficie posypanym natką pietruszki.
Tagi: czosnek, grill, imbir, miód, ocet, pierś kurczaka, sos sojowy
[…] Ola Cruz – Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem, Schab w glazurze pomarańczowej, Kurczak w glazurze miodowej z imbirem […]