Konsystencję ma delikatną, a smak dość intensywny. Ma kruchy, czekoladowy spód i serowo-czekoladową górę. Najlepiej podać go ze świeżymi malinami.

Wpis bierze udział w zabawie Białe szaleństwo.

Sernik kremowy z białą czekoladą

Sernik kremowy z białą czekoladą

Spód:

  • 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych typu Digestive – dałam 4 kostki gorzkiej czekolady i paczkę (178 g) Łakotek kakaowych
  • 1/3 szklanki roztopionego masła – dałam 70 g

Nadzienie serowe:

  • 100 g białej czekolady
  • 750 g serka śmietankowego (cream cheese)
  • pół szkl cukru
  • ćwierć szkl cukru z prawdziwą wanilią (najlepiej domowego)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka

Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do wypieków. W malakserze zmiel ciastka, dodaj stopione masło i znów zmiksuj. Wyłóż na dno tortownicy, ugnieć, wyrównaj. Włóż formę do lodówki na pół godziny.
Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miski. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem tak, aby jej dno nie dotykało do wody. Garnek postaw na malutkim ogniu i poczekaj aż czekolada się roztopi. Wymieszaj ją i ostudź.
Serek wymieszaj z cukrem, cukrem z wanilią, mąką i esencją waniliową, do uzyskania kremowej masy, ale niezbyt długo. Dodaj jajka i wymieszaj. Masę wymieszaj z wystudzoną czekoladą i wylej na spód z herbatników. Postaw tortownicę na blasze z wrzątkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 55 minut w 180ºC. Wyjmij i pozostaw na 10 minut na metalowej kratce. Następnie przeciągnij nożem wzdłuż ścianek tortownicy, aby oddzielić od niej ciasto. Kiedy sernik wystygnie, zdejmij obręcz tortownicy i włóż ciasto do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

Jeśli masz Thermomix:

Jeśli dodajesz do herbatników czekoladę, to połam ją na kawałki i zmiksuj 5 s, obr 10. Dorzuć herbatniki i masło pokrojone na kawałki i zmiksuj 10 s, obr 8. Powstałą masę przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do wypieków. Dociśnij i wyrównaj spód ciasta. Czekoladę białą rozpuść na parze (patrz opis wyżej). Do naczynia włóż ser, cukry,ekstrakt waniliowy i mąkę. Miksuj 20 s, obr 5. Dodaj jajka i znów zmiksuj 10 s, obr 4,5. Dodaj lekko przestudzoną czekoladę i miksuj 10 s, obr 4,5. Przelej masę do tortownicy. Dalej postępuj jak w opisie wyżej.

Sernik kremowy z białą czekoladąSernik kremowy z białą czekoladąSernik kremowy z białą czekoladąSernik kremowy z białą czekoladąSernik kremowy z białą czekoladą

Tagi: , , , , , , , , , ,