Ten mazurek jest niebezpieczny! Każdy chce go mieć tylko dla siebie! Lepiej go nie róbcie 😉
Nie potrafię określić na czym polega jego wspaniałość, ale ma uzależniający smak. Kruchy spód jest dość słodki, zawiera nuty wanilii i kardamonu. Śliwki, pomarańcze i podpieczone migdały tworzą bardzo apetyczną kompozycję. A całość wieńczy czekolada. Najlepsza jest czekolada nie do końca zastygnięta 🙂
Ten przepis prezentuję w ramach wielkanocnej kampanii marki KAMIS.
Przepis, którym się luźno inspirowałam, dostałam od Agaty, mojej instruktorki tańca (a ona jeszcze od kogoś innego). Dziękuję!
Mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami
Ciasto:
- kostka masła
- 3 żółtka
- 2 szkl mąki
- szkl cukru
- łyżka cukru Kamis z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Nadzienie:
- pół kg suszonych śliwek
- 2 pomarańcze
- 30 g płatków migdałów
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady białej
- 2 łyżeczki masła
Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj go ze śliwkami.
Zmiksuj wszystkie składniki ciasta i przełóż je na blachę formatu A4. Ugniataj palcami, aż spód będzie zwarty i równy.
Odlej sok pomarańczowy ze śliwek (możesz go wypić). Śliwki zmiksuj niezbyt dokładnie i rozłóż je na kruchym spodzie. Na wierzchu posyp płatkami migdałów.
Piecz w 180°C przez 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przestudź je i w tym czasie przygotuj czekoladę. W tym celu na garnku z wrzącą wodą ustaw miskę z połamaną czekoladą i masłem. Dno miski nie może dotykać do wody. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, aby ocenić czy już się rozpuściła.
Tagi: czekolada, film, migdały, śliwki suszone, sok z pomarańczy, Wielkanoc, żółtko
Trzeba będzie zrobić na Święta 🙂
Sławomir, w takim razie czekam na Twoje wrażenia z przygotowania i degustacji 🙂
bym zjadła
Na święta już mam inne plany, ale zrobię go po świętach, bo zdecydowanie moje klimaty smakowe:)
Aniu, zrób koniecznie! Ten mazurek jest genialny: mało pracy, mnóstwo smaku 🙂
Wygląda fantastycznie:) Zdrowych i wesołych Świąt Oleńko:)
Jolu, wesołych Świąt!
miałam nie robić ciast, aleeeeee no nie mogę się oprzeć temu przepisowi
Irmina, wcale Ci się nie dziwię 🙂 Ja też nie mogę się oprzeć i robię dziś!
Genialne ciasto do zrobienia w 10 min, a jakie aromaty roztacza !!!! Ja swoje śliwki moczyłam pół dnia w soku pomarańczowym, przez co wypiły prawie cały sok i mocno przeszły smakiem pomarańczy. Teraz sobie czeka spokojnie na rodzinną degustację :)Alleluja :)Dzięki za super przepis i wesołych Świąt 🙂
Iwona, cieszę się, że się na nie skusiłaś. Ja też wczoraj namaczałam śliwki przez kilka godzin i prawie cały sok wypiły 🙂 Wesołych Świąt!
Myśle, ze będzie super genialne !!!!! :):), śliwki już „pija” a ja nie mogę się doczekać smaku . Wesołych Swiąt :):)
Ika, moje śliwki wczoraj wypiły bardzo dużo 🙂 Na pewno będzie pysznie! Wesołych Świąt!
Udało się skopiować. Palce lizać. Migdały chrupiące. Drugi mazurek modyfikowany: czereśnie kandyzowane i bakalie
Wybredny, dobry pomysł z czereśniami i bakaliami! Ja też pomyślę o tego typu smakach następnym razem 🙂
zrobiłam!!!! jest genialny!!!! naprawde był hitem świąt, od dzis robie go co miesiać i co miesiąc bedzie wielkanoc:) oraz na konwiwencje:)
Monika, u nas też ten mazurek jest hitem. I na pewno zrobię go znowu wcześniej niż za rok 🙂 Cieszę się, że Wam smakował.
świeta świeta i po świętach a ja znowu robie mazurek:)
Monika, bardzo mnie to cieszy 🙂
[…] Podobne smaki: granola, mazurek śliwkowo-pomarańczowy z migdałami. […]
Zrobię
Super! Polecam gorąco ☺
Znamy i uwielbiamy 🙂
Aniu, przybij piątkę ✋