W upalne dni pojawiły się truskawki pełne słońca, intensywnie czerwone, słodkie i soczyste. Nareszcie! Oprócz koktajlu z mleka, jogurtu i truskawek, który robię prawie codziennie, upiekłam owoce pod kruszonką. Aromatyzowane cytrusami dobrze sprawdzają się w gorące dni. A jak już do owoców starłam skórkę z limonki, to do kruszonki obowiązkowo dodałam trochę cynamonu 🙂 Efekt był soczysty i aromatyczny, z chrupaniem na wierzchu 😉
Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.
Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.
Wpis bierze udział w akcjach: Truskawkowy sezon, Rabarbarowe wypieki, Afrodyzjaki.
Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą
- pół kg rabarbaru
- pół kg truskawek
- starta skórka z limonki
- starta skórka z cytryny
- 150 g + 5-8 łyżek cukru
- 150 g masła
- 300 g mąki
- szczypta cynamonu
[Listonic]
Rabarbar pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozłóż w naczyniu żaroodpornym wielkości kartki A4 (można je wysmarować odrobiną oleju). Umyte i obrane truskawki rozłóż na rabarbarze – większe przekrój. Na wierzch zetrzyj skórkę z cytryny i limonki. Posyp 5-8 łyżkami cukru (ilość zależy od jakości truskawek). Do malaksera wrzuć pokrojone na kawałki masło, 150 g cukru, mąkę i cynamon. Zmiksuj wszystko do konsystencji mokrego piasku. Rozłóż kruszonkę równomiernie na owocach. Piecz w 180°C przez około 20 minut.
Uwielbiam crumble. Są łatwe do zrobienia, pyszne, lekkie, lekko swawolne. 🙂 Kojarzą mi się z dobrym czasem, a nie tylko z dobrym smakiem. :-))
Ja mam podobne skojarzenia. Z takimi wypiekami wiąże się czas relaksu, bo się nigdy przy nich nie napracowałam 🙂
O tak, uwielbiam wszelakie crumble; minimum nakladu pracy gwarantuje maksimum efektu, prawda? 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Beo, prawda 🙂 Ja też uwielbiam crumble w najróżniejszych wersjach. Twoja migdałowa kruszonka na cieście z rabarbarem tez bardzo mnie kusi.
Polecam Ci ja, jest naprawde pyszna 😉
Przed wyjazdem na wakacje nie zdążę, ale zamrożę sobie trochę rabarbaru i potem może wykorzystam go do tego ciasta.
[…] przepisy: Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser […]
Dziekuję Ci Olu za przepyszny desere,rabarbar i truskawki pod kruszonka,niebo w gebie. Zjadłambym nie tylko 2 porcje ale dużo więcej bo to było coś pysznego
Anna, bardzo proszę 🙂 To przedwczorajsze było bez cytrusów jakby co.