W upalne dni pojawiły się truskawki pełne słońca, intensywnie czerwone, słodkie i soczyste. Nareszcie! Oprócz koktajlu z mleka, jogurtu i truskawek, który robię prawie codziennie, upiekłam owoce pod kruszonką. Aromatyzowane cytrusami dobrze sprawdzają się w gorące dni. A jak już do owoców starłam skórkę z limonki, to do kruszonki obowiązkowo dodałam trochę cynamonu 🙂 Efekt był soczysty i aromatyczny, z chrupaniem na wierzchu 😉

Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.

Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.



Wpis bierze udział w akcjach: Truskawkowy sezon, Rabarbarowe wypieki, Afrodyzjaki.



Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą

  • pół kg rabarbaru
  • pół kg truskawek
  • starta skórka z limonki
  • starta skórka z cytryny
  • 150 g + 5-8 łyżek cukru
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • szczypta cynamonu

[Listonic]
Rabarbar pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozłóż w naczyniu żaroodpornym wielkości kartki A4 (można je wysmarować odrobiną oleju). Umyte i obrane truskawki rozłóż na rabarbarze – większe przekrój. Na wierzch zetrzyj skórkę z cytryny i limonki. Posyp 5-8 łyżkami cukru (ilość zależy od jakości truskawek). Do malaksera wrzuć pokrojone na kawałki masło, 150 g cukru, mąkę i cynamon. Zmiksuj wszystko do konsystencji mokrego piasku. Rozłóż kruszonkę równomiernie na owocach. Piecz w 180°C przez około 20 minut.

Tagi: , , , ,