Fondue czekoladowe ma swoje wymagania. Własne ciasto może nie jest tu konieczne, ale bardzo mile widziane :)

Idealne w tym wypadku byłyby malutkie muffinki, ale ja nie miałam czasu na taką zabawę. Upiekłam ciasto w trzech niedużych naczyniach do zapiekania, w każdym inny smak, a następnie pokroiłam w niezbyt dużą kostkę – taką na jeden kęs. Kostka delikatnie się kruszyła, ale przy odrobinie ostrożności dawało się ją wynurzyć z czekoladowego fondue.

Przepis jest w dużej mierze wzorowany na muffinkach od Dorotus.

Wkrótce podam Wam cały przepis na fondue czekoladowe, przyrządzone w elektrycznym fondue Severin.

Zachęcam też do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.

Fondue czekoladowe i ciasto toffi

Ciasto toffi w trzech smakach: z kawą, z miętą oraz z chilli i solą morską

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 – 2 łyżki mleka

Dodatki do moich wersji smakowych:

  • z kawą: 1 łyżka kawy espresso (proszku)
  • z miętą: 2 łyżki syropu miętowego
  • z chilli i solą morską: ćwierć papryczki chilli i ćwierć płaskiej łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej

Zmiksuj masło z cukrem, dodaj jajka, znów zmiksuj. Dołóż mąkę wymieszną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Dla rozcieńczenia masy dodaj 1 – 2 łyżki mleka, wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części i do każdej dodaj inny zestaw dodatków. Wymieszaj, wylej ciasto do naczyń do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokrój ciasto w kostkę o boku około 2 cm.

Ciasto toffi kawowe, do fondueCiasto kawowe

Ciasto toffi z miętą, do fondueCiasto z miętą

Ciasto toffi z chilli i solą morską, do fondueCiasto z chili i solą morską

Artykuł komercyjny